Po Solarisoch budú preverovať aj Tambusy

9.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Požiar autobusu mestskej hromadnej dopravy linky číslo 32 na Kramároch v piatok 5. októbra popoludní si vyžiadal uzatvorenie verejnej dopravy na Stromovej ulici v oboch smeroch. Horiaci Tambus mal 14 rokov.

Podľa predsedu predstavenstva dopravného podniku Branislava Zahradníka sa vodičovi nepodarilo uhasiť požiar v zadnej časti autobusu vlastnými silami a oheň zlikvidovali až privolaní hasiči. Nikto z cestujúcich ani ľudia nachádzajúci sa v blízkosti sa nezranili. Priotrávil sa však vodič autobusu, ktorý sa nadýchal škodlivých splodín.

„Určite to bol po Solarise asi druhý najväčší požiar,“ uviedol B. Zahradník. Podľa neho v ostatných prípadoch, ktoré sa nedávno medializovali (Ikarus pri Slovnafte), išlo najmä o zadymenia vozidiel a na uhasenie stačili samotní vodiči. Škoda na zhorenom Tambuse je podľa odhadov pol milióna korún. „Vzhľadom na to, že je to 14-ročný autobus, to bola asi jeho posledná jazda,“ konštatoval. Poukázal na podobné prípady zo zahraničia. V Prahe nedávno v krátkom slede za sebou horeli dva autobusy a došlo aj k zraneniu cestujúcich.

„Tento požiar je dôvodom na zvýšenie kontroly technického stavu vozidiel dopravného podniku,“ povedal B. Zahradník. Vedenie podniku už dalo pokyn na okamžitú kontrolu všetkých Tambusov. Zopakoval, že kľúčovým problémom je starý vozový park. Jeho modernizácia bola podľa neho dlhodobo podceňovaná.

Na nákup autobusov mestskej hromadnej dopravy je v priebehu nasledujúcich troch rokov vyčlenených 200 miliónov korún. Za ne sa pred dvoma rokmi kúpilo dvadsať Solarisov. Vzhľadom na to, že dopravný podnik potrebuje kĺbové vozidlá, teda veľkokapacitné autobusy, sa za 200 miliónov korún dá podľa B. Zahradníka reálne nakúpiť trinásť až pätnásť takých vozidiel. To však zásadným spôsobom situáciu nerieši, keďže to isté platí aj o cenách trolejbusov a električiek. „Na obnovu vozového parku by bolo potrebných 500 miliónov už budúci rok a potom ďalšie zdroje, ktorými by sa obnova dofinancovala,“ dodal B. Zahradník.

(rob)

Požiar autobusu Tambus na Kramároch museli v piatok 5. októbra likvidovať hasiči.
FOTO - www.imhd.sk

Páčil sa vám článok?