Nočné cestovné v MHD bude stáť dvakrát viac

5.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Majitelia električeniek si budú od prvého novembra na nočný spoj musieť prikúpiť lístok za 22 korún, bez električenky budete na nočné spoje potrebovať dva takéto lístky.

Predseda predstavenstva Dopravného podniku Bratislava (DPB) Branislav Záhradník informoval, že sa neuvažuje o zavedení lístka v hodnote 44 Sk, lebo takéto riešenie by si vyžiadalo značné financie, okrem iného aj na úpravu cestovných automatov.

Nová tarifa nočnej mestkej hromadnej dopravy v Bratislave je vlastne pokračovaním pilotného projektu, ktorý DPB spustil na začiatku prázdnin. „Keďže verejnosť sa vyjadrovala k tomuto systému kladne a podľa nás sa zlepšil štandard cestovania a znížil vandalizmus, rozhodli sme sa v ňom pokračovať. Takéto riešenie si však vyžiada zvýšenie nákladov pre dopravný podnik,“ upozornil Záhradník. Pre verejnosť je rozhodne prijateľnejší a aj potrebnejší ako dvojhodinový interval. Odskúšaný systém totiž neznamená len viac spojov a kratšie intervaly, ale aj prítomnosť ochrankárov na niektorých linkách.

Peniaze, ktoré prinesie nová tarifa, použije bratislavský dopravný podnik na pokrytie nákladov spojených so zabezpečením nočnej dopravy. Podnik nechce na nočnú dopravu využívať peniaze z mestskej dotácie, aby nepobúril tých, ktorí nočnú dopravu nevyužívajú. B. Záhradník nepredpokladá, že zdraženie cestovného povedie k zníženiu počtu cestujúcich s tým, že nočné spoje slúžia prevažne ľuďom, ktorí cestujú za zábavou či inými voľnočasovými aktivitami. A pri súčasných bratislavských cenách kávy či piva nie je podľa neho dvadsať korún až tak veľa.

(sita)
Páčil sa vám článok?