Na prehliadku mesta aj autobusom bez strechy

4.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS) má záujem o neustále vylepšovanie svojich aj iných služieb v rámci rozvoja cestovného ruchu v hlavnom meste. Ak skupiny turistov prejavia záujem, vedia organizovať prehliadky mesta aj v autobuse bez strechy.

Uviedla to novinku Alexandra Bučková z BKIS. Podľa nej majú dobrú spätnú väzbu a cenné informácie o službách z vyplnených dotazníkov, ktoré im poskytujú skupiny po absolvovaní prehliadok mesta. V nich hodnotia jazykovú a odbornú pripravenosť sprievodcu i jeho celkové vystupovanie a prístup k turistom. Vraj vo väčšine prípadov je s nimi spokojnosť a niektorí si pri ďalšej návšteve žiadajú už menovite "svojho" sprievodcu.

"Pre slabšiu jazykovú zdatnosť sme prepustili jednu sprievodkyňu," dokumentuje prísnosť výberu Bučková. Keď má niekto štátne skúšky z cudzieho jazyka, BKIS si jeho schopnosti na začiatku spolupráce neoveruje. Ak však nový sprievodca zahraničnú reč dlhšie aktívne nevyužíval, na jeho výkone sa to môže prejaviť negatívne, čo nie je dobrá vizitka pre BKIS, ani pre mesto a krajinu.

Že sa BKIS snaží vyhovieť všetkým záujemcom o spoznávanie Bratislavy, dokazuje kolektív sprievodcov ovládajúcich 15 jazykov i posunkovú reč. Vraj iba s čínštinou majú občas problémy. Ak sa objaví v meste zaujímavý archeologický nález či nová architektúra, BKIS robieva doškoľovacie stretnutia pre sprievodcov. V kurzoch má aj špeciálny blok zameraný na komunikáciu s etnickými a náboženskými skupinami, ktoré majú vlastné zvyky a tradície, aby nechtiac nedošlo od sprievodcu k pochybnému významu či nebodaj nejakým urážkam.

Aj nedávna anketa zameraná na lepšie využitie potenciálu mesta a prípravu netradičného produktu cestovného ruchu je aktívnou snahou BKIS. Z ankety vyplynulo, že treba viac využiť umelcov a organizovať jesenný multižánrový kultúrny festival v uliciach.

Podľa Bučkovej najviac pripomienok od návštevníkov mesta má BKIS na reštauračné a kaviarenské služby. Aj preto začali s projektom Bratislava priateľské mesto. Po vydaní skladačky s informáciami v troch jazykoch ako riešiť stratu, krádež, odtiahnutie auta a iné problémy, či kde je zdravotná pohotovosť, chce BKIS urobiť druhý krok. V spolupráci s poskytovateľmi služieb (reštaurácie, ubytovanie, taxi, voľnočasové aktivity a iné) pripravuje kritéria na skvalitnenie služieb pre budúcoročnú sezónu.

(tasr)
Páčil sa vám článok?