Cestujúci v MHD chcú menej prestupovať

3.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Pripomienky k zlepšeniu mestskej hromadnej dopravy zasielajú aj ďalšie mestské časti hlavného mesta. Rača bojuje o spojenie autobusových liniek s centrom a o skrátenie ich časových intervalov.

Rača sa snaží o časové intervaly 25 minút pri linke číslo 56 X, ktorá jazdí od Vojenských stavieb cez Sklabinskú ulicu, Vajnory nadjazd, Zlaté piesky až po Trnavské mýto. Spoj by mal jazdiť od piatej hodiny ráno až do 23.40 h.. Nároky na linku číslo 56 sú v zmysle predĺženia jej trate o permanentné zachádzanie na Potočnú ulicu. V súčasnosti je cyklus zachádzania stanovený len dvakrát za deň.

Mestská časť by potrebovala predĺžiť aj linku číslo 54 a stanoviť interval 25 minút. S týmito požiadavkami, podľa informácií z miestneho úradu, Rača zatiaľ nepochodila s odôvodnením, že v súčasnosti je prioritou mesta obnova vozového parku. Rača by privítala aj obnovenie vlakovej linky 155, ktorá premávala medzi železničnými stanicami Východné a Predmestie. Dočasne ju zrušili od 2. apríla pre nedoriešené financovanie. V prípade obnovenia mestská časť odporúča jej predĺženie z Východného až na Slovany (za Riazanskou ulicou), kde by bola konečná zastávka, namiesto konečnej na Predmestí.

DÚBRAVKA
Miestny úrad zaslal dopravnému podniku súhrn najčastejších požiadaviek obyvateľov Dúbravky. Ide o potrebu skvalitnenia autobusovej linky číslo 22 tak, aby premávala od piatej hodiny rannej do 21.00 h., každý deň, teda aj cez víkend. Občania sa domáhajú aj priameho spojenia mestskej časti s Hlavnou stanicou, ale aj s autobusovou stanicou Mlynské nivy. Mnohí cestujúci chcú, aby linka číslo 34 jazdila cez Polianky a premávala aj počas víkendov. Požiadavka v súvislosti s električkami znie na predĺženie linky číslo štyri až do Dúbravky.

KARLOVA VES
Značné množstvo podnetov od občanov má aj mestská časť Karlova Ves. Autobusová linka číslo 32 by mala na zastávku Molecova prichádzať až za linkou č. 33. Cestujúci sa totiž natlačia do malého autobusu a veľkokapacitný duobus odchádza zo zastávky často poloprázdny. Sťažnosti sú aj na vyťaženú, až preťaženú kapacitu autobusov smerom na Dlhé diely v popoludňajšej dopravnej špičke. Cestujúci stojaci pri dverách musia pri uvoľňovaní miesta niekoľkokrát vystúpiť z autobusu a znovu nastúpiť.

Občania si všímajú aj prostredie, v ktorom cestujú, a požadujú zakročiť proti sprejerom (pomaľované autobusy a električky), napríklad aj inštaláciou kamerového systému v dopravných prostriedkoch. Ďalšie pripomienky sa týkajú nevyhovujúcej náhradnej autobusovej dopravy v prípade mimoriadnej udalosti na električkovej trati. Náhradné pristavené autobusy kapacitne nevyhovujú. Ďalej priameho prepojenia mestskej časti s Hlavnou stanicou (v minulosti zabezpečovala električka číslo 1, ktorá bola presmerovaná na Bratislava - Nové Mesto).

Cestujúci si žiadajú aj skoordinovanie a predĺženie zelenej „vlny“ na priechode pre chodcov z električkovej trate k priechodu na Molecovej ulici, kvôli dobiehaniu cestujúcich na autobusy na zastávke MHD Molecova. Ďalší podnet sa týka zriadenia priamej linky zo sídliska Dlhé diely do hypermarketu TESCO Lamač (je na území Karlovej Vsi), ale aj celodennej priamej linky do centra mesta, či obnovenia autobusového spoja cez Janotovu a Baníkovu ulicu. Obyvatelia Karlovej Vsi navrhujú zriadiť osobitný jazdný pruh pre autobusy na Molecovej ulici, zvýšiť počet automatov na predaj cestovných lístkov. Električkové zastávky na Segnerovej ulici by sa mali upraviť tak, aby vozy zastavovali čelom vedľa seba. Začiatok zastávky v smere na Dúbravku je totiž od svetelne riadeného priechodu neprimerane ďaleko.

V neposlednom rade sa pripomienky týkali aj častej poruchovosti duobusov premávajúcich na Dlhé diely.

STARÉ MESTO
Pripomienky staromestského miestneho úradu sa týkajú len žiadosti na skrátenie intervalu linky číslo 41, ktorá ide z Hlavnej stanice na Šafranovú ulicu po trase Hlavná stanica - SAV - Sokolská - Hroboňova - Prokopa Veľkého - Amfiteáter - Súbežná - Hauerland - Slovenský národný archív a Šafranová. Okrem toho úrad navrhne, aby sa trasa tejto linky predĺžila o jednu zastávku - aby išla až na Búdkovú ulicu, kde je konečná trolejbusovej linky číslo 203.

(rob)
Páčil sa vám článok?