Nezarastajú len dopravné značky, ale aj chodníky

28.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Problému zarastania dopravných značiek pri komunikáciách kríkmi a stromami sme sa nedávno venovali na prípade značky na Royovej ulici. Nedostatok bol síce odstránený, ale vynoril sa ďalší.

Informatívnu dopravnú značku Spomaľovací prah, ktorá takmer zmizla v šípovom poraste po našom článku v Bratislavských novinách síce oslobodili a sfunkčnili, no zodpovední pracovníci sa zabudli pozrieť aj na druhú stranu tej istej Royovej ulice. Podľa čitateľa Karola Németha z Kramárov, ak by tak urobili, určite by si všimli zarastený chodník. Podľa neho sa po ňom nedá chodiť už pomaly desať rokov - je celý zarastený orgovánom a šípkovými kríkmi. Ako sme sa presvedčili, nielenže je zarastený, ale na miestach, kde je porast menší, parkujú na chodníku autá, takže ľudia musia chodiť po ceste.

Stačilo asi len trocha ochoty a všímavosti, aby popri odstraňovaní zarastenej značky zmizla aj táto prekážka brániaca využívať chodník na jeho pôvodný účel. Tento záhradnícky zásah by určite nebol pre mestskú časť Nové Mesto príliš náročný. Navyše by odhalil aj ďalší chronický neduh našich ulíc - parkovanie áut tam, kde sa parkovať nemá.

Náš čitateľ upozorňuje na ďalšiu zarastajúcu dopravnú značku, ktoré je tentoraz na mestskej komunikácii - na Stromovej ulici. Zákaz odbočenia vľavo nemusí vodič postrehnúť kvôli konárom stromu, ktoré značku zakrývajú. V tomto prípade ide o kompetencie a povinnosti mesta starať sa o tzv. dopravnú zeleň. V praxi to väčšinou znamená kosenie, orezávanie stromov a kríkov.

Mesto tvrdí, že na komunikáciách prvej a druhej triedy má asi pätnásťtisíc značiek. Pri tom množstve sa niekedy stane, že nedostatok nezbadajú. V tom prípade môžu o tom občania informovať dispečing oddelenia cestného hospodárstva magistrátu. V prípade ciest 1. a 2. triedy je správcom komunikácií mesto Bratislava, cesty 3. a 4. triedy spravujú mestské časti.

(rob)

Na Royovej ulici zeleň prerástla natoľko, že chodník je nepriechodný (foto hore).
Túto dopravnú značku na Stromovej ulici vodiči zbadajú asi len ťažko
(foto dole).
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?