Patrónka slúži od pondelka bez obmedzení

25.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Jedna z najfrekventovanejších a najproblémovejších križovatiek na Patrónke slúži od pondelka 24. septembra pre motoristov už bez obmedzení. Sedemdňové meškanie spôsobilo najmä nevhodné počasie.

Rekonštrukčné práce vozovky, ktoré sa na Patrónke začali 1. augusta, si vyžiadali náklady vo výške približne 45 miliónov korún. Celkovo bola zrekonštruovaná plocha s rozlohou 10 800 m2. Zdržanie opráv spôsobilo počasie, pretože technológiu betónovej vozovky bolo možné použiť iba v suchom, teplom, ale nie extrémne horúcom počasí.

Druhou príčinou boli kanalizačné vpusty, ktoré sa vymieňali, a keďže boli v betóne, ťažšie sa vyberali. Z nepredpokladaných činností zabezpečilo mesto zdrsnenie povrchu asi 30-metrového úseku cesty pri odbočovaní z Lamačskej cesty do Mlynskej doliny. Aj keď pomerne hladký povrch vyhovel norme, zdrsnený bol kvôli väčšej bezpečnosti pri jazde a brzdení. Tieto práce si financie navyše nevyžiadali.

Povrch vozovky na križovatke bol vymenený za cementobetónový. Mesto sa pre túto technológiu rozhodlo kvôli niekoľkonásobne vyššej životnosti a odolnosti proti deformáciám. Výhody tejto technológie sú aj v nákladoch na prevádzku a údržbu vozovky a v menšom počte uzávierok počas životnosti krytu.

V rámci rekonštrukčných prác boli opravené najviac poškodené povrchy križovatky Patrónka - samotná križovatka, vjazd a výjazd Mlynská dolina a výjazd Lamačská. Na vjazdoch a výjazdoch sa použila technológia kombinácie asfaltu s betónom. Samotné práce robil mestský dodávateľ - Technické služby stavby, s.r.o. Nepodarilo sa opraviť nerovný úsek vozovky a koľaje za križovatkou Lamačská - Cesta na Červený Most v smere na diaľnicu.

Oprava na Patrónke si vyžiadala aj značné dopravné obmedzenia, ktoré spočiatku spôsobili zápchy, no neskôr sa situácia upokojila. Autobusové zastávky dopravného podniku a Slovak lines v smere von z mesta boli premiestnené na Lamačskú cestu za križovatku s ulicou Cesta na Červený most. Zastávky v smere do mesta zostali na svojich pôvodných miestach.

Od pondelka 24. septembra obnovili na Patrónke aj premávku trolejbusov číslo 204 obojsmerne cez Patrónku na Valašskú. Trolejbusy tejto linky zastavia aj na zastávkach Hýrošova a Valašská. Zároveň obnovili aj prepravu cestujúcich pri výjazdoch z vozovne a príchode vozidiel trolejbusovej linky číslo 201 do vozovne a po trase Šancová, Pražská, Kramáre, Patrónka, Valašská, Vozovňa - Hroboňova.

Frekventovanej križovatke na Patrónke sa odľahčilo od kamiónov otvorením tunela Sitina koncom júna tohto roka.

(rob)
Páčil sa vám článok?