V meste pribúdajú ďalšie semafory

19.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na niekoľkých miestach Bratislavy v týchto dňoch pribudli nové cestné svetelné signalizácie. Minulú stredu bola uvedená do prevádzky nová cestná svetelná signalizácia na priechode pre chodcov cez Gagarinovu ulicu situovanom medzi zastávkami trolejbusov pri cintoríne Ružinov.

Mesto v lete priechod prebudovalo, je tu cestná svetelná signalizácia s dopytovými chodeckými tlačidlami. Na výzvu chodca sa mu zaradí zelený signál pre zvolenú sekciu jazdy vozidiel. V strednom zelenom páse, ktorý je vybudovaný ako vyčkávací priestor, novým stlačením dopytového tlačidla dá výzvu pre zelený signál na priechod cez ďalší dopravný pás.

V záujme plynulého prejazdu trolejbusov je v cestnej svetelnej signalizácii vytvorená možnosť ich preferencie. V oboch smeroch sú umiestnené zariadenia reagujúce na signál z trolejbusov - stlačením tlačidla vodič trolejbusu zamedzí zaradeniu signálu pre chodca až po prejazd trolejbusu do zastávky a eliminuje tak zdržanie vozidiel MHD.

Ešte 5. septembra začal Generálny investor Bratislavy budovať svetelnú signalizáciu na križovatke Kutlíkova - Romanova v Petržalke, ktoré by malo byť ukončení do 90 dní. Celkové náklady predstavujú 28 miliónov korún. V záujme bezpečného pohybu chodcov bude doprava na tejto križovatke riadená vo všetkých smeroch prejazdu cez križovatku.

Okrem svetelnej signalizácie zriadia na Kutlíkovej ulici vyčkávací priestor pre dva autobusy a vytvoria priestor na ich otáčanie cez túto ulicu. Súčasťou tejto stavby je aj prekládka verejného osvetlenia a ochrana slaboprúdových vedení.

(juh)
Páčil sa vám článok?