Kamery osadia na ďalších troch križovatkách

19.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Rozmiestňovanie kamier na vybraných významných križovatkách v meste pokračuje. Od začiatku tohto roku pribudli na siedmich križovatkách, do konca roka budú na ďalších troch.

Úlohou kamier bude sprostredkovať aktuálne informácie o stave dopravy na jednotlivých križovatkách zahrnutých do systému centrálneho riadenia a umožniť operatívne aktualizovať podmienky riadenia na území mestských častí. Kamery na križovatkách sú prepojené s ústredňou Krajského dopravného inšpektorátu na Špitálskej ulici a Diaľničnou ústredňou na Domkárskej ulici, v budúcnosti by mal byť systém prepojený aj s pracoviskom magistrátu na Laurinskej ulici. Systém bude rozmiestnený na území ôsmich mestských častí - Staré Mesto, Nové Mesto, Ružinov, Vrakuňa, Petržalka, Karlova Ves, Lamač a Dúbravka.

Prvá etapa prác je ukončená, teraz pokračujú práce na druhej etape projektu, v rámci ktorej sa osadzujú na stĺpy kamery uzatvoreného monitorovacieho okruhu a zabezpečuje sa ich prepojenie na spomenuté ústredne. Okrem toho sa dopĺňajú monitory na panelovej stene centrály na Krajskom dopravnom inšpektoráte a rozširuje sa jej technologické vybavenie.

V tomto roku sa ukončili stavebné práce na križovatkách Trnavské mýto, Rožňavská - Galvaniho, Karaždičova - Mlynské nivy, Trnavská - Bajkalská, Záhradnícka - Miletičova, Tomášikova - Gagarinova a Ružinovská - Tomášikova. V tomto roku sa zatiaľ prestavalo 14,5 milióna korún.

Od januára tohto roka je pripravená legislatíva z príslušných stavebných úradov a realizačná projektová dokumentácia na ďalšie tri križovatky - Šafárikovo námesti, Vajnorská - Bajkalská a Lamačská - Mlynská dolina. V prípade, že budú k dispozícii finančné prostriedky vo výške asi 7,5 milióna korún, je možné ich dokončiť ešte v priebehu tohto roku.

Do budúcnosti je naplánovaná aj tretia etapa budovania televízneho dohľadu križovatiek. Zahŕňa križovatky Harmincova - M. Sch. Trnavského, Americké námestie, nábrežie - Mlynská dolina, Hodžovo námestie, Karadžičova - Záhradnícka, Bajkalská - Prievozská, Vajnorská - Tomášikova a Harmincova - Lamačská, Rozšíriť sa má aj pracovisko Krajského dopravného inšpektorátu. V súčasnosti sú vytvorené predpoklady na to, aby bolo možné začať výstavbu na šiestich križovatkách. Pre križovatky nábrežie - Mlynská dolina a Harmincova - Lamačská sa v súčasnosti spracováva projektová dokumentácia. Do konca roka by mali mať potrebné povolenia z príslušných stavebných úradov.

(juh)
Páčil sa vám článok?