Cyklistické trasy v meste pribúdajú, ale pomaly

14.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Deň bez áut je podujatím, ktoré je príležitosťou na zamyslenie, ako pomôcť vyriešiť čoraz neúnosnejšiu situáciu na cestách spôsobenú nekontrolovateľným rozvojom automobilizmu. Jednou z alternatív je cyklistická doprava.

Podľa najnovších dostupných údajov je na území mesta Bratislavy v súčasnosti vybudovaných dovedna 85,2 kilometra hlavných cyklistických trás. Prevažnú väčšinu z toho - 67,2 kilometra - predstavujú tranzitné a regionálne trasy. Dunajská cyklistická cesta meria 34,9 kilometra, z toho pravá strana 23,2 kilometra a ľavá 11,7 kilometra.

Bratislavský úsek moravskej cyklistickej cesty, ktorá na území mesta vedie z Devínskej Novej Vsi cez Devín na Nábrežie gen. L. Svobodu a končí sa pod Novým mostom,, meria 11,5 kilometra. Vybudovaný je aj krátky, ani nie kilometrový úsek Vajnorskej cesty, ktorá by mala v budúcnosti spájať Dostojevského rad s Vajnorskou ulicou. Karpatská cyklistická cesta zahŕňa úseky v Mlynskej doline a na území Bratislavského lesoparku a celkove meria 15,4 kilometra. K týmto trasám možno pripočítať ešte 11,3-kilometrovú Záhorskú cyklomagistrálu, ktorá je v správe Slovenského cykloklubu.

Okrem toho je v meste 22,5 kilometra hlavných mestských trás - patrí medzi ne napríklad Račianska radiála, Ružinovská radiála, trasa popri Malom Dunaji. Dúbravská radiála či trasa popri Chorvátskom ramene. Ďalšie, vedľajšie cyklistické trasy vybudovali mestské časti, najviac (18) ich je v Petržalke.

V roku 2001 prešla správa a údržba hlavných trás pod správu mestskej organizácie Správa telovýchovných a rekreačných zariadení (STaRZ). Jednotlivé trasy boli v roku 2005 prevzaté spolu s ďalšími trasami navrhnutými občianskym združením BicyBa do návrhu územného plánu mesta Bratislavy. Hlavné mesto Bratislava zaradilo budovanie cyklotrás do svojho programu priorít a rozvoja na roky 2004-2006. V rámci neho bolo na cyklotrasy vyčlenených 16,2 mil. korún. Podľa údajov občianskeho združenia BicyBa tvorila cyklistická doprava v roku 2006 1,6 percenta objemu dopravy na území mesta Bratislava.

Budovanie cyklotrás v Bratislave napreduje pomaly, pretože sa na ne nevyčleňuje dostatok finančných prostriedkov. V porovnaní s investíciami do iných foriem dopravy sú trasy pre cyklistov na okraji záujmu.

Na mape sú červenou farbou znázornené existujúce cyklistické trasy, oranžovou navrhované trasy.

(juh)
MAPA – STaRZ

Páčil sa vám článok?