Na Deň bez áut bude zatvorený Starý most

13.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

O tom, čo sa pripravuje v rámci akcie Deň bez áut a súvisiacich podujatí v Bratislave, sme sa pozhovárali s riaditeľkou sekcie dopravy a cestného hospodárstva magistrátu Bratislavy Tatianou KRATOCHVÍLOVOU.

- Európsky týždeň mobility a Európsky deň bez áut sa bude tento rok v Európe konať už šiesty raz. Témou tohtoročného dňa bez áut sú Ulice pre ľudí. Cieľom je spopularizovať alternatívne druhy dopravy počnúc pešou, cyklistickou a končiac mestskou hromadnou dopravou. Upútať ľudí s témou deň bez áut jedenkrát v roku oproti reklamnému priestoru, v ktorom nás výrobcovia áut presviedčajú o opaku, je úloha veľmi náročná.

Čo konkrétne pripravuje magistrát pri príležitosti Dňa bez áut?

- Magistrát pripravuje Deň bez áut, ktorý pripadá na sobotu 22. septembra, v spolupráci s Krajským dopravným inšpektorátom, dopravným podnikom, Bratislavskou integrovanou dopravou, Bicybou a občianskym združením imhd. S ďalšími združeniami ešte rokujeme. Základnou akciou bude uzavretie Starého mosta pre individuálnu dopravu, v tento deň bude po ňom jazdiť len MHD a cyklisti. Mestská hromadná doprava bude 22. septembra premávať zadarmo, sprievodnými akciami bude cyklojazda, koncerty, priestor bude na diskusie o doprave so zástupcami usporiadateľských organizácií. Ďalej mesto pripravuje projekt zvýraznenia priechodov pre chodcov špeciálnym osvetlením z dôvodu zvýšenia bezpečnosti cestnej premávky.

Posilní dopravný podnik na tento deň linky mestskej hromadnej dopravy?

- Tento rok pripadá Deň bez áut na sobotu, teda deň, keď nie je nápor na MHD taký veľký ako počas pracovných dní. O posilnení MHD neuvažujeme.

Ako podporuje bratislavský magistrát alternatívne druhy dopravy?

- Alternatívu tu máme v mestskej hromadnej doprave. Uvediem čísla. Dopravný podnik prevádzkuje na území Bratislavy 106 liniek v dĺžke 2306 kilometrov. V Bratislave je 1208 zastávok mestskej hromadnej dopravy. Mesto bude naďalej hľadať zdroje na to, aby sa zvyšovala kvalita cestovania.

Zhováral sa Juraj Handzo


NÁŠ ROZHOVOR
Páčil sa vám článok?