Od stredy bude na priechode pri cintoríne semafór

11.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

V stredu o 12.00 h bude uvedená do prevádzky svetelná signalizácia na priechode pre chodcov Ružinovský cintorín – Gagarinova ulica. Hlavné mesto v lete zabezpečilo prebudovanie priechodu pre chodcov na delený priechod riadený cestnou svetelnou signalizáciou s dopytovými chodeckými tlačidlami.

Ako Bratislavské noviny informovala hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová, na  výzvu  chodca mu bude zaradený zelený signál  pre zvolenú sekciu jazdy vozidiel. V strednom zelenom páse, ktorý je vybudovaný ako vyčkávací priestor, novým stlačením dopytového tlačidla dá výzvu pre zelený signál na prechod cez ďalší dopravný pás.

Existujúci priechod pre chodcov cez Gagarinovu ulicu situovaný medzi zastávkami trolejbusov MHD v priestore cintorína Ružinov nebol  svetelne riadený. Napriek tomu, že  bol dopravne vyznačený vodorovným aj zvislým dopravným značením a výstražnou signalizáciou žltého prerušovaného svetla v tvare kráčajúceho chodca, z dôvodu vysokej rýchlosti jazdy vozidiel a zvýšenému pohybu starších osôb tu boli v uplynulých rokoch každoročne zaznamenávané  smrteľné nehody.

Pre zabezpečenie plynulého prejazdu trolejbusov MHD je vytvorená možnosť ich preferencie. V smere od Vrakune aj v smere od centra sú umiestnené zariadenia reagujúce na signál z trolejbusov, obdobne ako pri prehadzovaní výhybiek. Stlačením tlačidla vodič trolejbusu zamedzí zaradeniu signálu pre chodca až po prejazd trolejbusu do zastávky a eliminuje tak zdržanie vozidiel MHD.

Boli tiež stavebne upravené chodníky na tomto priechode – úprava na bezbarierové priechody opatrené zámkovou dlažbou  pre nevidiacich a slabozrakých vo výmere 100 m2. Taktiež pre zabezpečenie dostatočného osvetlenia priechodu sa do stredného zeleného pásu osadilo jedno svietidlo so štvorramenným výložníkom.

Stavebné práce zabezpečila firma  NOPE a.s. Bratislava v mesiaci august 2007. Cena stavebných prác bola 4 milióny Sk.

(banoviny)

Páčil sa vám článok?