Počet cestujúcich využívajúcich letisko v Bratislave sa stále enormne zvyšuje

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava vybavilo za prvé štyri mesiace tohto roka už 252 683 cestujúcich, čo je o 82 percent viac ako v rovnakom období minulého roku.

Od 27. marca je v platnosti letný letový poriadok. Z bratislavského letiska v súčasnosti ponúka letecké spojenie 15 leteckých spoločností do 60 destinácií v rámci Európy, Blízkeho východu a Afriky. Na medzinárodných linkách bolo od začiatku roka prepravených 237 030 cestujúcich a vo vnútroštátnej preprave 15 653 pasažierov. Najväčší medziročný nárast - až 96,7-percentný - letisko zaznamenalo v pravidelnej preprave, v sledovanom období bolo vybavených 235 801 cestujúcich. Na leteckom spojení do charterových destinácií došlo naopak k poklesu, využilo ho 14 509 cestujúcich, čo je o 18,5 percenta menej ako v rovnakom období minulého roku.

„Vybavenie miliónteho cestujúceho sa očakáva v októbri,“ povedala nám hovorkyňa letiska Želmíra Habánová. „Je predpoklad, že do konca roka bránami terminálu prejde 1,2 až 1,3 milióna cestujúcich.“

V letnom letovom poriadku pribudli nové pravidelné linky spoločnosti SkyEurope Airlines do Kodane, Manchesteru, Atén a Nice. Air Slovakia obnovila od letnej sezóny linky do Larnaky (Cyprus) a do Kuvajtu. Na rozdiel od minuloročnej letnej sezóny sa dovolenkové (charterové) destinácie rozšírili o Ibizu (Španielsko), Cagliari (Taliansko) a Aqabu (Jordánsko).

V apríli ohlásila svoj príchod na bratislavské letisko jednotka na trhu nízkonákladových leteckých spoločností v Európe - írska spoločnosť Ryanair. Od 30. októbra ponúkne pravidelné letecké spojenie do Frankfurtu (Hahn). V tomto termíne má Ryanair v úmysle otvoriť aj ďalšiu linku do Londýna (Stansted). Nová destinácia pribudne tiež v ponuke SkyEurope Airlines. Od polovice októbra začne lietať z bratislavského letiska do Dublinu.

Páčil sa vám článok?