Oprava Prístavnej ulice sa má skončiť do zimy

4.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Rozšírenie Prístavnej ulice o dva jazdné pruhy sa má skončiť do zimnej sezóny. Odovzdanie štvorprúdovej komunikácie verejnosti, ktoré sa plánovalo v lete, sa oneskorí z dôvodu nevyhnutnej výmeny starého plynovodu za nový.

Dokončenie rozšírenia vozovky na tejto ulici bude nasledovať až po výmene plynovodu. "Oprava komunikácie v správe hlavného mesta bude magistrát stáť 12 miliónov Sk a oproti pôvodnému rozpočtu sa jeho výška nezmení," oznámila riaditeľka sekcie dopravy a cestného hospodárstva magistrátu Tatiana Kratochvílová.

Hovorkyňa Slovenského plynárenského priemyslu Dana Kršáková spresnila, že daný plynovod je potrebné zrekonštruovať iba v úseku ulíc Votrubova – Košická, keďže práve tu pri pokládke elektrického kábla došlo k poškodeniu izolácie strednotlakového plynového potrubia v zelenom pásme. Pri nasledovnom odkrytí plynovodu sa zistil nevyhovujúci stav izolácie, ktorá bola rokmi poškodzovaná zemnými prácami. Nedošlo však k žiadnemu úniku zemného plynu, upozornila.

Za ďalší nevyhovujúci faktor označila existujúce stromoradie topoľov vysadené 20 centimetrov od plynovodu. Tieto dreviny koreňovým systémom, ktorý sa rokmi rozrástol, poškodzujú plynovod a ohrozujú tak jeho bezpečnú prevádzku. Spoločnosť SPP – distribúcia ako vlastník spomínaného plynárenského zariadenia na dodávku zemného plynu je preto nútený kvôli zabezpečeniu spoľahlivosti a bezpečnosti prevádzky plynovodu pristúpiť aj k výrubu stromov, a to v súlade so zákonom o energetike. Po schválení magistrátom Bratislavy začala SPP – distribúcia koncom augusta realizovať rekonštrukčné práce, a to schváleným výrubom stromoradia topoľov. Až po výrube sa teda môžu začať naplánované zemné práce.

"Z vyššie uvedených dôvodov je daný úsek plynovodu zo strany spoločnosti SPP – distribúcia vyhlásený ako havarijný stav, a to v rámci predídenia havarijnému stavu na plynovode, teda aby nedošlo napr. k únikom zemného plynu," zdôraznila hovorkyňa.

Podľa SPP rekonštrukcia plynovodu sa realizuje len v úseku Votrubova – Košická, pričom oprava vozovky bude v úseku Plynárenská – Košická. Predpokladaná doba realizácie rekonštrukcie plynovodu je 30 dní a je koordinovaná s magistrátom Bratislavy, dodala Kršáková.

(tasr)
Páčil sa vám článok?