Na letisku sa realizujú stavebné úpravy, ktoré majú zlepšiť komfort cestujúcich

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na Letisku M. R. Štefánika sa realizujú stavebné úpravy s cieľom rozšíriť priestory pre nových 8 check-in pultov (vybavovacích pultov), ktoré majú byť nainštalované na jeseň.

Okrem toho sa rekonštruuje triediareň batožín, letisko zavedie nový batožinový pás spolu s automatizovaným systémom detekcie batožín (tzv. EDS systém). Jedným z ďalších projektov je inštalovanie nového elektronického systému CUTE, ktorý umožní využívať paralelne všetky check-in pulty pre všetky letecké spoločnosti. „Doteraz malo letisko tri rôzne odbavovacie softvérové systémy a každý check-in pult sa dal využiť len pre istú leteckú spoločnosť,“ povedala nám hovorkyňa letiska Želmíra Habánová. „Tieto zmeny výrazne zvýšia komfort pri vybavovaní cestujúcich - skrátia čakanie v radoch na odbavenie.“

Letisko tiež dokončuje vybudovanie ďalšieho parkoviska, kde pribudne 100 nových parkovacích miest. V súčasnosti rokuje s viacerými záujemcami o prevádzku reštaurácie v budove terminálu. „Zámerom je, aby sme reštauráciu sprevádzkovali ešte pred vrcholiacou letnou sezónou,“ uviedla Ž. Habánová.

V dohľadnej budúcnosti sa plánuje rekonštrukcia a dostavba terminálu tak, aby sa zvýšila kapacita na 1200 cestujúcich za hodinu. V súčasnosti je kapacita 720 cestujúcich (360 odlet/360 prílet). Terminál sa má dostavať v roku 2007, keď Slovensko vstúpi do schengenského priestoru.

Ž. Habánová reagovala aj na otázku, prečo letisko neprevádzkuje úschovňu batožín a cestujúci sú v niektorých prípadoch nútení „sedieť na kufroch“, alebo nosiť ich so sebou po meste. „Letisko M. R. Štefánika pristúpilo v novembri 2004 k uzatvoreniu úschovne batožín v záujme bezpečnosti cestujúcich,“ vysvetlila. „Na prevádzkovanie úschovne je totiž potrebná detekčná technika na detekovanie batožín. Bez nej nie je úschova batožín prípustná. Letisko v poslednom čase dokúpilo nové detekčné zariadenia na detekovanie osôb. Vzhľadom na to, že tieto investície boli pre letisko pomerne značné, v investičnom pláne na tento rok sa už nepočíta s ďalším dokúpením detekčnej techniky.“

Nemenej podstatným dôvodom, prečo nefunguje úschovňa batožín, je fakt, že v termináli sa v súčasnosti realizujú rekonštrukčné práce kvôli už spomenutému rozšíreniu priestorov na nové check-in pulty a ďalší batožinový pás. Podľa Ž. Habánovej letisko pristúpi k opätovnému otvoreniu úschovne batožín po dostavbe terminálu v roku 2007. „Po zakúpení techniky na detekovanie batožiny však nie je vylúčené, že letisko po zvážení priestorových možností pristúpi k poskytovaniu tejto služby aj skôr,“ uzavrela.

Páčil sa vám článok?