Na konečných zastávkach MHD chýbajú toalety

31.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na absenciu alebo zlý stav sociálnych zariadení na konečných staniciach mestskej hromadnej dopravy, upozorňujú mnohí vodiči dopravného podniku už dlhšie. Nový manažment chce tento problém čo najskôr riešiť.

Podľa aktuálnych informácií z dopravného podniku chýba sociálne zariadenie a prístup k pitnej vode na 20 percentách konečných zastávok mestskej hromadnej dopravy. Bratislavský prepravca prevádzkuje na konečných staniciach 27 vlastných sociálnych zariadení. Desať má prenajatých a na siedmich miestach si objednáva prenájom týchto služieb.

Súčasťou štandardného vybavenia sociálneho zariadenia je WC, pitná voda, odpočinková miestnosť s chladničkou, mikrovlnnou rúrou, varnou kanvicou a pod. Na štrnástich staniciach majú vodiči k dispozícii aj sprchu (napr. na konečných - Astronomická, Čiližská, Komisárky, Nový most a pod.). Horšie podmienky majú vodiči v prenajatých sociálnych zariadeniach, najmä tam, kde si musí dopravný podnik služby len objednávať. Ide napr. o Kadnárovu ulicu, Národný ústav srdcovo-cievnych chorôb, Sklabinskú ulicu a pod.

Stav niektorých vlastných zariadení je nevyhovujúci a prepravca musí zabezpečiť ich modernizáciu. Ide najmä o konečné v Lamači, Čunove, Karlovej Vsi, na Kolibe, vo Vajnoroch a pod. Prioritne chce dopravný podnik zrekonštruovať konečnú na Železničnej stanici Nové Mesto, ktorá už technicky ani priestorovo nevyhovuje. Na rekonštrukciu konečnej v Karlovej Vsi je už pripravená projektová dokumentácia. Potrebný bude aj prenájom priestorov pre vodičov v nákupnom centre Aupark a v Národnom onkologickom ústave.

Podľa predsedu predstavenstva DPB, a.s., Branislava Zahradníka odhad nákladov na obnovu sociálnych zariadení pre vodičov v rámci celého mesta je asi 27,5 milióna korún. V tomto roku podľa neho spoločnosť obnoví výpravňu vozidiel v Jurajovom dvore za asi tri milióny.

Dopravný podnik prevádzkuje 86 liniek v rámci denných spojov. Na 41 linkách majú vodiči sociálne zariadenie na oboch konečných staniciach, na 40 linkách ich majú aspoň na jednej konečnej a žiaľ, v 5 prípadoch liniek, nemajú vodiči sociálne zariadenie ani na jednej konečnej - ide o linky 38, 43, 50, 151, 208.

„Ako akútne priority bolo stanovené riešenie vybavenia na konečných staniciach Cintorín Ružinov, OD Slimák a Železničná stanica Podunajské Biskupice. Preskúmava sa aj možnosť dočasného umiestnenia mobilných sociálnych zariadení na konečných, kde výstavba vlastných nie je v krátkom čase reálna“, dodal B. Zahradník.

(rob)
Páčil sa vám článok?