Rozšírenie Prístavnej na štvorpruhovú sa odkladá

27.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Od nedele 26. augusta je presmerovaná doprava na novo vybudovaný úsek Prístavnej ulice. Jej premena na štvorpruhovú komunikáciu sa odkladá, pôvodnú cestu začnú opravovať až na prelome septembra a októbra.

Rozširovanie 750 metrov dlhého úseku Prístavnej ulice o dva jazdné pruhy sa začalo vlani v novembri. Podľa pôvodného plánu malo byť dokončené koncom júna. Podľa informácií zo spoločnosti Metro Bratislava, a.s., ktorá je investorom výstavby nového úseku ulice, bolo posunutie termínu dokončenia stavebných prác spôsobené dodatočnými úpravami komunikácie v priestore križovatky s Plynárenskou ulicou. Na konci úseku bolo nevyhnutné oproti pôvodnej projektovej dokumentácii zdvihnúť nivelitu novej vozovky kvôli dostatočnému krytiu vodovodu, ktorý sa nachádza pod vozovkou. Bratislavská vodárenská spoločnosť nesúhlasila, aby je vodovod bol v mieste križovania s vedením vysokého napätia uložený pod týmto vedením, ale žiadala, aby bol nad ním. Zvýšenie nivelity novej vozovky si vyžiadalo úpravu prepojenia s existujúcou vozovkou na Prístavnej a priľahlej časti Plynárenskej.

Mesto Bratislava v týchto dňoch pripravuje opravu pôvodnej vozovky na Prístavnej, ktorú uskutoční Generálny investor Bratislavy (GIB). Podľa hovorkyne magistrátu Evy Chudinovej bude na tejto komunikácii opravený povrch cesty, obrubníky a zabezpečí sa jej odvodnenie. Náklady na opravu si vyžiadajú asi 12 miliónov korún. Začiatok prác je naplánovaný na prelom septembra a októbra, pretože na Prístavnej v časti od Votrubovej po Plynárenskú (medzi chodníkom a v zeleni) bude opravovať potrubie Slovenský plynárenský priemysel (SPP). „Až potom bude môcť GIB začať opravovať povrch cesty smerom od Košickej ulice,“ uviedla.

Podľa hovorkyne SPP Dany Kršákovej došlo pri kladení elektrického kábla na Prístavnej ulici v úseku ulíc Votrubova - Košická k poškodeniu izolácie strednotlakového plynového potrubia, ktoré je umiestnené v zelenom páse na Prístavnej ulici. „Pri neplánovanom odkrytí plynovodu sa zistil nevyhovujúci stav izolácie, ktorá bola rokmi poškodzovaná zemnými prácami,“ uviedla. „Preto je potrebné daný plynovod zrekonštruovať v úseku ulíc Votrubova - Košická.“

Ako dodala, ďalším problémom je jestvujúce stromoradie topoľov vysadené 20 centimetrov od plynovodu. Tieto dreviny koreňmi, ktoré sa rokmi rozširujú, poškodzujú plynovod a ohrozujú jeho bezpečnú prevádzku. Spoločnosť SPP - distribúcia, a.s., je v záujme predídenia havarijného stavu na plynovode preto nútená pristúpiť aj k výrubu stromov. Na žiadosť magistrátu začala spoločnosť SPP - distribúcia, a.s., 27. augusta uskutočňovať rekonštrukčné práce, pričom prvým krokom bol výrub stromov. „Od tohto dátumu bude aj stará časť Prístavnej ulice uzavretá,“ uviedla D. Kršáková, podľa ktorej rekonštrukcia plynovodu v úseku Plynárenská - Košická potrvá 30 dní.

(juh)
FOTO - Oto Limpus
Páčil sa vám článok?