V meste dnes jazdili historické parné vlaky

18.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Do obdobia parných lokomotív dnes Bratislavčanov na dve hodiny preniesol Klub priateľov histórie železničnej dopravy, ktorý pre nich zorganizovali jazdu parným vláčikom z 19. a 20. storočia.

Unikátna jazda maďarskou lokomotívou z roku 1922 a šiestimi vagónmi z Bratislavy hlavnej stanice cez Lamač a Petržalku až do stanice Bratislava-východ prilákala viac ako 230 detí a dospelých. Hoci sa pri pohľade na nablýskaný a dymiaci vláčik nejednému dieťaťu rozžiarili očká, ten nie vždy vyzeral tak parádne.

"Tie vláčiky boli kedysi kopou šrotu a teraz ich niekoľko nadšencov z nášho klubu vo svojom voľne z pasie opravuje," uviedol Roman Kopčák z Klubu priateľov histórie železničnej dopravy. Dodal, že bratislavský klub má 18 členov a ďalší žijú v iných slovenských mestách.

Po jazde parná lokomotíva poputovala späť do Areálu muzeálno-dokumentačného centra Železníc SR v Bratislave-východ do starého depa, kde si ho návštevníci môžu pozrieť denne. Najbližšie sa mu  začne dymiť z komína o niekoľko týždňov, keď sa vyberie do Zvolena na preteky parných lokomotív. V Bratislave sa dostane na jazdu až na Mikuláša.

(tasr)

Páčil sa vám článok?