Zeleň nesmie zakrývať dopravné značky

10.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Tento problém je vypuklejší na cestách tretej a štvrtej triedy, mali by ho preto riešiť mestské časti - ale aj na hlavných ťahoch sa nájde nejeden prípad, že listy zakrývajú dopravnú značku.

Na otázku, čo má vtedy občan urobiť, je odpoveď jednoduchá - informovať správcu komunikácie. Vedúci referent cestného hospodárstva na staromestskom úrade Vladimír Glasa k tomu dokonca dodáva, že lepšie je informovať elektronickou poštou: „Elektronická správa sa tak rýchlo nestratí, ako rukou zapísaný odkaz z telefonátu,“ dôvodí.

Ak sa ako my nazdávate, že strážiť, či je značky vidieť či nie, by asi nemal daňový poplatník, máte pravdu, fakt však je, že pracovníci cestného hospodárstva nestihnú všetko skontrolovať. „My máme na komunikáciách prvej a druhej triedy spolu okolo pätnásťtisíc značiek,“ hovorí Štefan Malinovský z oddelenia cestného hospodárstva na bratislavskom magistráte. Dodáva, že keď zistia nedostatok, ihneď cez dispečing dajú pokyn príslušnej firme, konštatuje však ,že niekedy naozaj nezbadajú pri tom počte značiek všetko. Preto aj on odporúča občanom informovať dispečing o nedostatkoch.

Vladimír Glasa dodáva, že Starému Mestu sa o značky stará miestny podnik verejnoprospešných služieb VEPOS a pracovníci cestného hospodárstva jeho prácu kontrolujú. Napriek tomu problémy sú. Verejnoprospešný podnik totiž nemôže zasiahnuť do rastlín, ktoré nad vozovku prečnievajú zo súkromného pozemku. Za to zodpovedá majiteľ parcely. A na to, aby sa zodpovednosti držal, by mala nielen podľa nášho názoru dozerať mestská polícia.

Gustav Bartovic

Ukážkovo zarastená dopravná značka je na Royovej ulici v Novom Meste, kde sa v šípovom poraste skrýva informatívna značka Spomaľovací prah. Koho informuje, možno budú vedieť na miestnom úrade...
FOTO - Slavo Polanský

Páčil sa vám článok?