Stará Lamačská cesta je plná nástrah

9.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Starý úsek Lamačskej cesty od benzínovej pumpy po križovatku s Alexyho ulicou zostal po otvorení diaľničného úseku a vytvorení novej križovatky s Harmincovou ulicou bez zmeny. Komunikácia je úzka a plná nástrah.

Tento úsek cesty využíva množstvo vodičov osobných áut ako najkratšiu trasu do a z Lamača, ale aj časti Dúbravky. Jazdia tadiaľ autobusy MHD, ale aj vozidlá prímestskej autobusovej dopravy. Je tu aj zastávka železničnej stanice Lamač. Komunikácia nemá chodník a sídli na nej množstvo firiem.

Už samotný prípojný zjazd z diaľnice za tunelom Sitina, ktorý vyúsťuje pri benzínovej pumpe na Lamačskú cestu, je urobený nešťastne. Najprv sa tu autá križujú s autami vychádzajúcimi na diaľnicu, potom sa prípojka v ostrej zákrute odrazu rozdeľuje na dva jazdné pruhy. Pravý odbočuje na Tesco. Svetelná signalizácia tu už, našťastie, funguje a je potrebná kvôli obojsmernej premávke.

Značka Daj prednosť v jazde sa zmenila na stopku, čo tiež prispieva k zvýšeniu bezpečnosti na križovatke. Paradoxom však je, že práve kvôli dvom svetelným signalizáciám na tomto krátkom úseku cesty sa ulica začína upchávať v čase popoludňajšej dopravnej špičky v smere na Lamač už od križovatky s Harmincovou ulicou. A to je zatiaľ dovolenkové obdobie.

K zlepšeniu situácie nedôjde asi ani v nasledujúcom období, pretože oproti železničnej stanici Lamač dokončujú novú predajňu áut. Onedlho otvoria aj nový úsek Lamačskej cesty v smere do Tesca, čo začnú využívať vodiči na cestu do obchodov, ale aj do centra mesta.

Podľa magistrátu Lamačská cesta sa má v budúcnosti rozšíriť na obojsmernú štvorpruhovú komunikáciu kategórie MZ 18,5/60 s deliacim pásom 1,5 m a s chodníkmi na oboch stranách. Na tento úsek bola zatiaľ spracovaná urbanistická štúdia. Na križovatke Lamačská cesta - Alexyho ulica by malo priepustnosti križovatky pomôcť nové nastavenie svetelnej signalizácie.

(rob)
Páčil sa vám článok?