Rozšírenie Prístavného mosta zatiaľ nehrozí

7.8.2007
0
Páčil sa vám článok?

Požiadavka na rozšírenie jazdných pruhov na Prístavnom moste je pravdepodobne nereálna. Okrem toho, že na moste nie je dostatok miesta, mohla by utrpieť aj jeho statika.

Prístavný most ako neuralgický bod vjazdu a výjazdu z hlavného mesta a diaľničného obchvatu by aj podľa požiadavky magistrátu potreboval o jeden pruh navyše. Minimálne pri výjazde vozidiel z petržalskej prípojky cez Dolnozemskú ulicu na diaľnicu v smere von z mesta. Práve tu sa v dopravných špičkách kumulujú autá. Lepšia situácie nie je ani v opačnom smere.

Podľa hovorcu ministra dopravy Mariana Jánošíka sa ráta s rozšírením diaľnice D1 na trase Bratislava - Trnava o jeden pruh z každej strany. Zatiaľ existujú štyri alternatívy a jednotlivé štúdie by mali byť hotové do konca augusta. Podľa M. Jánošíka sa hľadajú alternatívy, aby v prípade rozšírenia diaľnice o tretí jazdný pruh, nedošlo pri vjazde do Bratislavy k upchávaniu diaľnice kvôli Prístavnému mostu, ktorý však nie je možné o rozšíriť. Aj keď ďalší jazdný pruh na Prístavnom moste by bol podľa neho ideálny, statici namietajú, že nosnosť mosta bola urobená na štyri pruhy.

„Zatiaľ to vyzerá tak, že most za súčasného stavu by sa rozšíriť nemal dať,“ povedal M. Jánošík. Musí sa podľa neho nájsť iné riešenie. Aké, to dnes zatiaľ nevie povedať nikto. Okolo roku 2010 bude podľa štatistík situácia v priepustnosti komunikácií v okolí a na Prístavnom moste kritická. Ministerstvo dopravy preto chce tejto situácii predísť.

Odhady na rozšírenie diaľnice od Bratislavy sú zatiaľ od 6 do 8 miliárd korún a termín začatia prác nie je ešte stanovený. Rozširovanie diaľnice, ktoré by mala zrýchliť vjazd do hlavného mesta a zvýšiť bezpečnosť, by údajne mohlo trvať aj štyri roky.

(rob)
Páčil sa vám článok?