Niekoľko postrehov z cestovania linkou č. 39

26.7.2007
0
Páčil sa vám článok?

Chcem sa s Vami podeliť o dnešný zážitok z cestovania autobusom č. 39 a s niekoľkými sťažnosťami na intervaly autobusov i počas letných prázdnin. Predpokladám, že človek, ktorý vymýšľal intervaly autobusov počas letných prázdnin ešte nikdy v živote necestoval mestskou hromadnou dopravou z a do Mlynskej doliny.

Hovorím o 20 minútových intervaloch ráno od 8.20 h a 17 až 20 minútových intervaloch vo večerných hodinách, keď autobusom č. 39 chodí väčšina študentov. Nepredpokladám, že by niekto zodpovedný bol ochotný vyskúšať si takéto cestovanie v preplnených autobusoch, keď je vonku vyše 30 a v autobuse minimálne 40 stupňov Celzia, ale dotyčný by sa mohol prísť aspoň pozrieť na zastávku, aby videl, koľko študentov sa ani len nezmesti k tým šťastnejším "saunujúcim sa sardinkám" a ostáva čakať na zastávke s nádejou, že do ďalšieho autobusu sa snáď zmestia.

Možno si myslíte, že všetci študenti chodia na prázdniny domov, ale pravdou je, že ich tu veľa ostáva v lete pracovať a do tej prace sa potrebujú nejakým spôsobom dopraviť.  Ale asi by ma to nemalo prekvapovať, keďže rovnaká situácia (preplnene autobusy, vynechávanie spojov, študenti čakajúci ráno polhodinu na zastávke, pretože sa jednoducho nezmestia) sa už minimálne 4 roky, počas ktorých študujem v Bratislave, odohráva každý pracovný deň počas školského roka.

Výnimočnou nie je ani situácia, keď 1 autobus ide skôr ako má, konkrétne hovorím č. 39, ktorý mal mat odchod 16. júla 2007 o 18.50 h zo zastávky Zochova a cestujúci mu mohli 18.47 h už len zakývať zo zastávky oproti. Naozaj nechápem, prečo vodiči nemôžu tu minútu-dve počkať na zastávke na oficiálny odchod svojho autobusu. Nepísala by som len kvôli skôr idúcemu šoférovi, pretože 4 roky cestovania č. 39 ma naučili trpezlivosti a flegmatizmu, avšak čo je veľa, to je moc, moje dnešné čakanie na Zochovej sa vďaka následné vynechanému spoju (18.07 h) predlžilo na 36 MINUT (od 18.49 do 19.25) čakania na rozpálenej zastávke a len svojej štíhlosti vďačím za to, že som patrila k tej šťastnejšej (?) tretine ľudí, ktorí sa zmestili do - ako inak – rozhorúčenej a preplnenej linke č. 39, ktorá išla 19.25 h.

Zároveň by som chcela vyjadriť svoje počudovanie nad tým ,že na takto vyťaženú linku posiela DPB najstaršie a najmenej spoľahlivé autobusy, akými disponuje.

Preto sa  pýtam, či by sa nedala v lete frekvencia odchodov autobusu č. 31 z a do  Mlynskej doliny predlžiť ráno do 9.30 a večer aspoň do 20.00 h alebo zmenšiť v tejto dobe intervaly odchodov autobusu č. 39? Nehovoriac už o školskom roku, počas školského roku  by boli preplnene aj autobusy chodiace každých 5 minút.

Môj ďalší postreh je skôr návrhom, čo tak konečne zmeniť zastávku Televízia na zastávku na znamenie, nech tie staršie autobusy vezúce stovky ľudí nemajú taký problém s rozbiehaním sa do kopca, keď tam musia zastaviť, len aby otvorili a vzápätí zatvorili dvere, pretože, čuduj sa svete, skoro nikdy tam nikto tam nevystupuje ani nenastupuje.

Možno v DPB nepovažujete študentov za osoby hodné slušného alebo aspoň nejakého cestovania MHD, ale rada by som pripomenula, že aj študenti si za takéto cestovanie platia.

Miroslava Valentiková, Bratislava

Páčil sa vám článok?