Zmeny v doprave pod Bôrikom sú trvalé

20.7.2007
0
Páčil sa vám článok?

Obyvatelia Tichej ulice a Slávičieho údolia sa zrejme budú musieť zmieriť s tým, že pokoj a ticho, ktoré sa skrývajú v menách ich ulíc, sú definitívne minulosťou.

Vedúci magistrátneho oddelenia cestného hospodárstva Marián Blaho na našu otázku síce odvetil, že otvorenie tunela Sitina asi pomohlo odľahčiť dopravu v uliciach pod Bôrikom a Červeným krížom, čomu nasvedčuje skutočnosť, že v poslednom čase ustali sťažnosti obyvateľov tejto lokality na dopravné preťaženie. To však môže byť len zdanie.

Odlišný názor totiž poskytuje stanovisko riaditeľa Dopravného inšpektorátu krajského policajného riaditeľstva Ivana Lechnera: „Boli tu sťažnosti na to, že vodiči v snahe vyhnúť sa Mlynskej doline preťažujú ulice na tejto strane Hradného vrchu, ale to je mystifikácia. Občania zabývaných ulíc jednoducho nevidia, že inde v tejto oblasti pribúdajú nielen nové domy, ale nové bloky domov a podľa našich poznatkov ulice nad Mlynskou využívali tí, čo tam bývajú. Jednoducho ich tam bude už vždy viac.“

Uviedol, že s takouto hustotou dopravnej obsluhy sa rátalo a práve preto treba organizovať dopravu aj zjednosmernením niektorých ulíc. Práve toto vyvolalo prvú vlnu protestov z Tichej ulice a Slávičieho údolia. Keď sa ukázalo, že treba zjednosmernenie preorganizovať, ozývali sa zasa tí, ktorí si pri prvej zmene pochvaľovali, ale súčasný stav je podľa I. Lechnera optimálny.

Dopravný inžinier polície Ján Vŕbik zasa hovorí, že je priskoro hovoriť o dosahu otvorenia tunela na dopravu v priľahlých uliciach, dupľom preto, že sú prázdniny. Vodiči si musia na novú situáciu zvyknúť, čo sa dalo sledovať napríklad pri postupnom zaťažovaní mosta Apollo. Podľa neho by zisťovanie hustoty dopravy na Tichej ulici a v Slávičom údolí nemalo význam, pretože v dohľadnom čase sa začne s rekonštrukciami pôvodných komunikácií v Mlynskej doline a na Patrónke, preto sa vytýčia obchádzkové trasy po priľahlých komunikáciách a doprava v celom širšom okolí nebude ešte istý čas ustálená.

Gustav Bartovic
Páčil sa vám článok?