Tunel Sitina pomohol, objavili sa nové zápchy

17.7.2007
0
Páčil sa vám článok?

Nový úsek diaľnice s tunelom Sitina, ktorý slúži vodičom od 24. júna, pomohol odľahčiť najmä okoliu Patrónky, ktoré najviac trpela na dopravné zápchy. V tuneli i v jeho okolí sa však objavili prvé dopravné incidenty.

Dopravná nehoda sa do času našej uzávierky našťastie v tuneli nestala. Zvláštny bol však prípad vodiča, ktorý tankoval pohonné hmoty priamo v rúre tunela, čím riskoval svoj život a zdravie. Kamery zaevidovali aj bezdôvodné zastavenie auta v odstavnom zálive, alebo aj nebezpečné fotografovanie sa turistov pred portálom tunela. Podľa hovorcu Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Marcela Jánošíka povolenú rýchlosť pred tunelom a v tuneli nedodržiavajú niektorí kamionisti. Známe sú prípady, keď sa títo vodiči kvôli vysokej rýchlosti dostali do problémov tesne pred tunelom, ale aj v tuneli a balansovali na ochranných betónových zvodidlách.

Po otvorení tunela sa objavili problémy s Lamačskou cestou, kde sa v smere do centra začali tvoriť zápchy a kolóny. Magistrát, dopravný inšpektorát a NDS preto museli organizáciu dopravy zmeniť. V rámci nej pribudlo oranžové vodorovné značenie, ako aj bezkolízny vjazd vozidiel pripájajúcich sa z Harmincovej ulice na Lamačskú. Dôležité bolo aj uvoľnenie dvoch jazdných pruhov pre smer jazdy do centra na úseku pod diaľnicou. Pôvodne tu bol vyhradený len jeden pruh, druhý navádzal na diaľnicu.

Podobná situácia bola aj o niekoľko metrov ďalej, keď ľavý pruh bol vyhradený len na odbočenie do Tesca. Rýchlosť na tomto úseku bola znížená na 40 km/h. Táto organizácia spôsobovala výrazné spomaľovanie dopravy a chaos. Podľa riaditeľky sekcie cestného hospodárstva Tatiany Kratochvílovej sa v tejto oblasti ešte robia úseky ciest, ktoré bolo možné dokončiť až po presmerovaní dopravy do tunela Sitina. Zhotoviteľ prác, spoločnosť Skanska, má podľa jej informácií odovzdať investorovi - NDS, všetky objekty súvisiace s výstavbou diaľnice do 15. septembra.

(rob)
Páčil sa vám článok?