O návrate Solarisov sa má rozhodnúť do 17. júla

4.7.2007
0
Páčil sa vám článok?

O návrate Solarisov do služieb mestskej hromadnej dopravy, by vedenie dopravného podniku chcelo rozhodnúť do 17. júla. Potom, ako výrobca autobusy opravil a vymenil potrebné komponenty, musí ešte nezávislá inštitúcia (Slovdekra) potvrdiť, či zásahy stačia pre bezpečnosť premávky a cestujúcich.

Podľa predsedu predstavenstva Dopravného podniku Bratislava, a.s., Branislava Zahradníka, s návratom Solarisov na bratislavské cesty sa ráta do dvoch týždňov, čo je aj približný termín ukončenia policajného vyšetrovania.

„Interne sme sa v rámci DPB dohodli, žeby sme chceli okolo 17. júla definitívne rozhodnúť, či Solarisy pustíme do premávky. V podstate okamžite po rozhodnutí idú na cestu“, uviedol B. Zahradník. Dodal, že pôjde o všetky Solarisy, okrem jedného, ktorého zadná časť nedávno zhorela.

K rozhodnutiu o stiahnutí Solarisov (30. mája) dospelo predstavenstvo spoločnosti nielen po požiari (26. mája), ale aj po mimoriadnej kontrole týchto vozidiel.

Mimoriadna kontrola ukázala, že v žiadnom z preverovaných autobusov nefunguje zabezpečovací mechanizmus automatických elektroventilov, ktoré po vypnutí vozidla kľúčom zablokujú prívod plynového paliva do motora. Aj keď tento problém nie je priamym dôvodom požiaru, mal by významný vplyv na priebeh a rozsah prípadných nebezpečných udalostí.

(rob)
Páčil sa vám článok?