Zmeniť verejnú komunikáciu na neverejnú si vyžaduje splnenie viacerých podmienok

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

So zaujímavým podnetom sa na našu redakciu obrátili obyvatelia skupiny rodinných domov v Karlovej Vsi, v lokalite Adámiho, Janotovej a Hudecovej ulice, ktorí chcú zabrániť nekontrolovateľnému pohybu vo svojom okolí.

Medzi domami je prístupová cestička vedúca k vchodom do domov a ku garážam, ktoré využívaju ich obyvatelia. Napriek tomu, že v okolí je hneď niekoľko iných peších komunikácií, túto prístupovú cestičku využívajú aj ľudia, ktorí nie sú obyvateľmi domov. Často ide o sprejerov, ktorí ničia omietky domov (spôsobená škoda dosahuje rádovo desaťtisíce, teda už prekračuje hranicu priestupku a ide o trestný čin) a bezdomovcov, ktorí znečisťujú priestranstvo. Problémom sú aj autá, ktoré jazdia po cestičke.

Vzhľadom na to, že cestička patri mestu, obyvatelia lokality sa obrátili na magistrát so žiadosťou, aby bola nejakým spôsobom uzatvorená tak, aby ju mohli využívať len oni. Konkrétne sa obrátili na oddelenie správy nehnuteľností, ktoré ich žiadosť o uzatvorenie príslušnej časti Adámiho ulice postúpilo oddeleniu prevádzky dopravy. Okrem toho oslovili aj našu redakciu.

Ako sme zistili, magistrát skutočne dostal žiadosť o vyhlásenie časti komunikácie Adámiho ulica za neverejnú účelovú komunikáciu. „Adámiho ulica je miestna komunikácia III. triedy, ktorá bola zverená do správy mestskej časti Bratislava Karlova Ves,“ uvádza sa vo vyjadrení, ktoré nám poskytla hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová. „Časť komunikácie Adámiho ulica, ktorá je predmetom žiadosti, je v súčasnosti verejná účelová komunikácia. Na to, aby bola verejná účelová komunikácia vyhlásená za neverejnú komunikáciu, je potrebné zriadiť si právo k tejto komunikácii a pozemku pod ňou prenájmom alebo kúpou. Taktiež je potrebné súhlasné stanovisko príslušného cestného správneho orgánu, ktorým je starosta Mestskej časti Bratislava - Karlova Ves.“

Páčil sa vám článok?