Hromadná doprava v noci sa má skvalitniť

27.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

V týchto dňoch dochádza v dopravnom podniku k zmenám v organizácii nočnej mestskej hromadnej dopravy. Zmeny sú reakciou na kritiku súčasného stavu nočnej dopravy, ktorá nedokáže konkurovať ostatným druhom dopravy.

Nová sieť nočnej MHD má optimalizovať trasy liniek tak, aby bolo možné zlepšiť interval i obsluhu územia. Nová organizácia ráta so zavedením premávky spojov minimálne na úrovni horšieho európskeho štandardu, t. j. šesť spojov za noc resp. v intervale 30 a 60 minút. Zabezpečia sa prípoje na prvé odchody nočných spojov a nočných vlakov v smeroch Žilina - Košice, Zvolen - Prešov a Brno - Praha na Hlavnú stanicu zo všetkých oblastí Bratislavy. Zabezpečí sa spojenie železničnej Hlavnej stanice, autobusovej stanice na Mlynských nivách a bratislavského letiska jednou linkou. Fungovať má aj priame spojenie Dúbravky a Devínskej Novej Vsi, Hlavnej stanice a centra mesta. Nové linky nočných spojov vytvoria aj alternatívne spojenie Petržalky s centrom Bratislavy (N95). V súvislosti s bytovou výstavbou sa zabezpečí spojenie s Mlynskou dolinou.

Nové bude aj označovanie, ktoré bude kompatibilné s európskymi metropolami. Písmeno N symbolizuje význam slova „noc“ v jednotlivých jazykoch: Noc (slovensky, česky, poľsky), Night (anglicky), Nacht (nemecky), Nuit (francúzsky), Noche (španielsky), Notte (taliansky), Noite (portugalsky).

Pripravované zmeny nočných spojov mestkej hromadnej dopravy zohľadnia aj nutnosť označovania v súvislosti so zavedením Bratislavskej integrovanej dopravy podľa schválenej koncepcie. Okrem označenia sa menia aj trasy liniek tak, aby obslúžili väčšie územie a väčší počet zastávok a aby ponúkli nové spojenia. Celkovo navrhované nočné spoje vytvárajú obsluhu mesta na úrovni európskeho štandardu.

Zmena nočnej dopravy je skúšobným pilotným projektom pod názvom Bezpečná nočná doprava. Magistrát ho chce spustiť už v letných mesiacoch, počas ktorých ešte nebudú fungovať špeciálne príplatky. Lístok má byť drahší ako pri bežných denných linkách a na nočné spoje nemajú platiť električenky. Na nočných linkách by mali jazdiť krátke autobusy.

(rob)
Páčil sa vám článok?