Sitina má kvalitné bezpečnostné prvky

26.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Tunel Sitina sa podľa odborníkov pýši množstvom bezpečnostných prvkov, ktoré majú v prípade mimoriadnej udalosti pomôcť chrániť najmä životy a zdravie ľudí.

Informačnú príručku Bezpečne cez tunel Sitina, pripravila v podobe letáku pre vodičov, spoločnosť Dopravoprojekt. Vodiči si môžu pred vjazdom do tunela naladiť rozhlasovú stanicu uvedenú na značke, cez ktorú môže v prípade nutnosti vstúpiť do vysielania dispečer. Po rozsvietení svetiel pred vjazdom by si mali vodiči zložiť z očí tmavé okuliare. V tuneli nie je dovolené predbiehať, otáčať sa, ani cúvať. Dôležité je aj dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti od vozidiel, a to aj v prípade pomalej jazdy či kolóny. Ak sa kolóna zastaví, vodič má vypnúť motor a má počúvať pokyny dispečera z rádia a riadiť sa inštrukciami obsluhy tunela.

V prípade nehody je potrebné zapnúť výstražné svetlá, odstaviť auto na okraj vozovky a z telefónu vo výklenku SOS alebo vlastného mobilu privolať potrebnú pomoc. V prípade, že vozidlo horí, posádka, ak je to možné, by mala vyjsť s ním z tunela. Požiar je potrebné hlásiť stlačením tlačidla Hlásič požiaru vo výklenku SOS alebo v únikových východoch. V prípade, že si vodič trúfa uhasiť požiar sám, má k dispozícii hasiaci prístroj opäť vo výklenku SOS. Ak je nebezpečenstvo väčšie, je potrebné auto odstaviť na okraj vozovky, vypnúť motor a urýchlene opustiť tunel a nezachraňovať majetok.

SOS výklenky sú rozmiestnené pravidelne po 150 metroch v celej dĺžke tunela. Sú vybavené núdzovým telefónom pre spojenie s dispečerom a hlásičom požiaru. Pred ohňom a dymom nie je však možné sa v nich ukryť! V prípade núdzového volania z SOS výklenku, sa na obrazovke v operačnom stredisku dispečera automaticky objaví obraz kamery, ktorá sníma príslušný úsek tunela. Tzv. núdzové zálivy slúžia na odstavenie auta v prípade poruchy alebo havárie. V každej rúre tunela je jeden taký záliv.

Únikové cesty sú zreteľne označené, ich dvere sú odolné proti ohňu a dymu. V prípade požiaru je potrebné sa dostať k najbližšej únikovej ceste. Tunel ich má päť, vo vzdialenosti od seba maximálne 250 metrov. Osvetlenie v rúrach uľahčujú ľudskému oku rýchle privyknutie si na viditeľnosť v tuneli. Únikové cesty a SOS výklenky sú osvetlené nepretržite.

Tunel Sitina je dlhý 1,44 km. Šírka cesty medzi obrubníkmi je 7,5 metra a prejazdný výškový prierez má 4,8 m. Zo severnej časti je tunel v nadmorskej výške 196 metrov a v Mlynskej doline 164 metrov nad morom. Výška nadložia je od štyroch do 35 metrov.

(rob)
FOTO - TASR

Páčil sa vám článok?