Na Dlhých dieloch budú jazdiť trolejbusy

22.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Vybudovaním trolejovej otočky na Riviére v Karlovej Vsi sa dokončí pôvodná myšlienka výstavby uzatvoreného trolejového okruhu na Dlhých dieloch. Trasa duobusu v špičke až po Nový most zostáva nezmenená.

Podľa predsedu predstavenstva dopravného podniku Branislava Zahradníka absencia trolejového obratiska spôsobovala technické problémy duobusom, kvôli častému studenému štartovaniu. Duobus musel štartovať pomocný motor zakaždým, keď sa dostal z dosahu trate. Aj po vybudovaní obratiska pôjde duobus v špičke tak ako doteraz až po Nový most. „Keď sa nám to podarí celé zatrolejovať, tak budeme môcť na Dlhé diely nasadiť aj iné vozidlá ako duobusy, teda normálne trolejbusy“, uviedol B. Zahradník. Potom budú môcť byť podľa neho autobusy na linke 32 vymenené.

Nasadením trolejbusov sa však musí podľa neho vyriešiť problém ich dotiahnutia do Karlovej Vsi, pretože trolejová trať nie je prepojená s ostatnými časťami mesta. Dopravný podnik to chce urobiť tak, že trolejbusy dopravia vlečným spôsobom za nákladným autom na Riviéru a v noci budú parkovať na Dlhých dieloch. Tým sa podľa neho uvoľnia duobusy na nasadzovanie v meste podľa aktuálnych potrieb a vývoja dopravy. „Nakúpili sa drahé duobusy a ich jediný efekt bol, že tristo metrov, obrazne povedané, sa otáčajú pri Riviére a ešte aj trpia,“ dodal B. Zahradník.

Mestské zastupiteľstvo nedávno schválilo, že nákup plánovaných zvyšných šiestich duobusov sa neuskutoční. Namiesto toho sa kúpi 18 tzv. midibusov SOR B 9,5 za 84 miliónov korún.

Dopravný podnik kúpil vlani na základe verejnej súťaže, ktorú vyhrala spoločnosť ŠKODA ELEKTRIC, s.r.o., Plzeň, šesť trolejbusov Škoda 24Tr Irisbus (duobus). Cena jedného bola 17,5 milióna korún. Náklady na výstavbu trolejovej trate na Dlhé diely v dĺžke takmer 3 kilometre, vrátane výstavby meniarne pre trolejbusy, boli 54 miliónov korún. Celkovo hlavné mesto investovalo do verejnej dopravy v tejto časti Bratislavy nedávno takmer 160 miliónov korún. Náklady na vybudovanie trolejového obratiska na Riviére sa predpokladajú vo výške šiestich miliónov korún.

(rob)
Páčil sa vám článok?