Magnetom otvorenia tunela bude Coulthard

18.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Silným magnetom slávnostného otvorenia tunela Sitina v sobotu 23. júna bude jazda pretekára formuly 1 Davida Cultharda. Ako prvý prejde oficiálne tunelom na svojom aute zo severnej časti na južnú.

Coulthardovo auto prejde nielen tunelom, ale aj časťou Bratislavy. Približne 20-kilometrový okruh, ktorý absolvuje, povedie hlavným ťahom po oboch stranách Dunaja. Jeho štart je naplánovaný na 13.45 h a tunelom prejde z jeho severnej časti (Lamačská cesta) maximálnou rýchlosťou 80 km/h. V južnej časti tunela, po slávnostnom prestrihnutí pásky, pôjde ďalej monopost smerom na most Lafranconi, prejde po diaľničnom úseku na Einsteinovej ulici a cez Dunaj sa dostane po Prístavnom moste. Na Gagarinovej ulici sa otočí a rovnakou trasou sa vráti späť. Počas celej jazdy Davida Coultharda budú uzatvorené príjazdové cesty na tom úseku diaľnice, kadiaľ pôjde. Na určitých trasách ho bude sprevádzať aj vozidlo diaľničnej polície. Po skončení jazdy vystavia monopost F1 do osemnástej hodiny ne severnej strane tunela.

Okrem oficiálneho otvorenia za účasti vládnych predstaviteľov a zahraničných hostí, bude v rámci otvorenia tunela kultúrny program na jeho severnej i južnej časti. Oficiálny začiatok je o 10.00 h. Vystúpia tu nielen hudobné skupiny, ale záujemcovia sa budú môcť previesť aj vláčikom Prešporáčikom a pohľad zhora poskytne let balónom. Povrch novej diaľnice si vyskúšajú aj korčuliari Bratislava Inline.

O desiatej hodine sa začnú bloky moderovaných vstupov a do 11.15 h. bude umožnený aj vchod peších do tunela. Od štvrť na dvanásť sa má začať simulácia nehody v Sitine a o trinástej hodine sa začína slávnostný ceremoniál. Po prejazde monopostu F1, pokračuje od 14.45 h. verejný program, ktorý potrvá až do osemnástej hodiny.

Tunel Sitina je dlhý 1440 metrov a tvoria ho dve samostatné tunelové rúry. Stavebné práce na tuneli začali robiť spoločnosti Taisei a Skanska BS koncom roka 2003. Na prerazenie oboch rúr potrebovali 17 mesiacov. Na stavbu bolo vyčlenených 3,5 miliardy korún a po dokončení bude súčasťou diaľnice D2 v úseku Lamačská cesta - Staré grunty. Dokončením stavby bude kompletne vybudovaný obchvat hlavného mesta Slovenska a vytvorí sa tak súvislé diaľničné spojenie s Českou republikou, Maďarskom a onedlho aj s Rakúskom.

(rob)

Páčil sa vám článok?