Po Sitine by mal pomôcť aj nultý okruh

14.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

O prínose tunela Sitina k uvoľneniu komunikácií v severozápadnej časti mesta, dopravnom režime v novom tuneli a jeho okolí sme sa pozhovárali s riaditeľom krajského dopravného inšpektorátu v Bratislave Ivanom LECHNEROM.

- Ide o odbremenenie celej tejto lokality a celej radiály Mlynská dolina - Lamačská cesta, ktorá nemala paralelne vedenú trasu. Uvoľnenie spočíva jednoznačne v tom, že tranzitná doprava by mala podľa logiky veci prejsť na diaľnicu. Hovorím podľa logiky veci preto, lebo vieme, že vždy, keď sa spúšťa nejaký nový projekt, tak chvíľu trvá, kým si ľudia naň zvyknú a kým si nájdu svoju novú trasu. Dopravní policajti budú na týchto nových trasách hliadkovať a tešíme sa, že to už nebude také náročné ako dosiaľ.

Ktoré dopravné stavby je ešte potrebné urobiť na upokojenie premávky v meste?

- Tých stavieb by bolo treba viac, spomeniem len tzv. nultý okruh či severnú tangentu. Dokonca podľa môjho názoru už nultý okruh nie je nultým okruhom, ale sa stáva súčasťou obsluhy aj vyššieho územného celku. Už by si to žiadalo vybudovanie nultého okruh niekde bližšie k Trnave, resp. na hraniciach samosprávnych krajov. Pointou je zabezpečiť vnútornú dopravu, druhá vec je zabezpečenie tranzitu. Ak by sa teda vybudoval nultý okruh vrátane tunela cez Karpaty a severná tangenta, mohla by byť z hľadiska dopravy v meste spokojnosť.

Ako sa bude dopravná polícia podieľať na kontrole bezpečnosti premávky priamo v tuneli a v jeho okolí?

- Priama kontrola v tuneli bude prostredníctvom kamier. Fyzická kontrola tam nebude, pretože je to nebezpečné. Museli by to byť veľmi vážne prípady, aby išla polícia zasahovať priamo do tunela. Okrem televízneho dohľadu bude kontrola zabezpečená aj samostatnými zariadeniami merajúcimi rýchlosť. Pred a za tunelom bude klasický dohľad, tak ako ho každý pozná v kombinácii s kamerami. Zo skúsenosti môžem povedať, že možno narazíme na nejaké nedostatky, ktoré aj nám v priebehu príprav unikli, pretože ide rozsiahlu stavbu, v ktorej sa riešilo množstvo problémov. Myslím si však, že nejaké podstatné nedostatky tam nie sú.

Zhováral sa Robert Lattacher


NÁŠ ROZHOVOR
Páčil sa vám článok?