Zvyšovanie cestovného v MHD nebude drastické

13.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Ceny cestovného v mestskej hromadnej doprave nie je možné podľa dopravného podniku držať na úrovni roku 2004. Zvyšovanie v budúcom roku však nemá byť výrazné, aby cestujúci nezačali viac uprednostňovať prepravu osobnými autami.

Podľa predsedu predstavenstva DPB, a.s., Branislava Zahradníka si dopravca uvedomuje citlivosť problému a ceny nechce len mechanicky zvyšovať o infláciu. O budúcoročnej výške cestovného je zatiaľ predčasné hovoriť. Prepravca bude hľadať najmä spôsoby, ako čo najviac ušetriť na vlastných nákladoch a zároveň skvalitňovať služby pre cestujúcich.

B. Zahradník pripomenul, že medzi dôvodmi zvyšovania cien je aj fakt, že dopravný podnik sa dostáva ročne do 200-miliónovej straty a dlhuje svojim dodávateľom 250 miliónov korún. Nový manažment spoločnosti sa chce na budúci rok z tohto dlhu vymaniť a postaviť vyrovnaný rozpočet. Od mesta bude žiadať vyššiu finančnú dotáciu.

Ceny cestovných lístkov by sa podľa neho mohli zmeniť aj pre ľudí, ktorí nežijú v hlavnom meste. Je potrebné optimálne zákonné riešenie, aby Bratislava nedoplácala na zľavy ľudí, ktorí nie sú jej občanmi a nepodieľajú sa na jej daniach. Poskytnúť verejnosti vyšší komfort cestovania chce podľa B. Zahradníka dopravný podnik už na budúci rok. Na cesty hlavného mesta by sa mala dostať prvá väčšia várka nových autobusov.

Generálny riaditeľ DPB Róbert Kadnár pre Bratislavské noviny ešte 17. mája uviedol, že zvyšovanie cestovného do budúcnosti nie je možné vylúčiť. Okrem iného uviedol, že aj zamestnanci, vodiči a ostatný personál požaduje valorizáciu miezd a rastú takisto aj mzdové náklady. Konštatoval, že objektívnym faktorom zvýšenia ceny cestovného bude prechod našej meny na euro, aj vzhľadom na predaj cestovných lístkov v mincových automatoch.

Podľa našich informácií sa ráta s tým, že po úplnom prechode koruny na euro bude stáť základný cestovný lístok (10 min) 50 centov.

(rob)
Páčil sa vám článok?