Pri novostavbe SND by mala parkovať aj verejnosť

8.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Vedenie Slovenského národného divadla uvažuje o tom, že čiastočne umožní parkovanie pre motoristickú verejnosť na parkovisku pred novostavbou budovy SND.

Podľa informácií z tlačového oddelenia divadla skúsenosti z prvého mesiaca fungovania novej budovy po jej otvorení ukazujú, že nedochádza k mimoriadnemu preplneniu parkovísk okolo SND. Vedenie divadla nezaznamenalo v tomto smere ani žiadne reklamácie či pripomienky.

Divadlo uvažuje o čiastočnom umožnení parkovania aj pre motoristov, ktorí túto kultúrnu inštitúciu nenavštívia. Išlo by o parkovanie za poplatok a v súčasnosti sa hľadá optimálny spôsob odlíšenia týchto motoristov od divákov, ktorí musia mať prioritu hodinu pred a hodinu po predstavení.

Problémy s parkovaním na Pribinovej ulici a v jej okolí nastali po jej čiastočnom uzatvorení od strany Starého mosta a kvôli stavebným prácam. V súčasnosti je už zrušená aj plocha na rohu ulíc Pribinova a Dostojevského rad, ktorá tu roky slúžila na divoké parkovanie áut. Tlak na parkovanie v okolí sa preto neúmerne zvýšil.

Avizovaný nedostatok parkovacích miest pri novostavbe divadla sa teda nepotvrdil, no v prípade dvoch predstavení v jednom čase je nápor na parkovanie vysoký a parkovacie miesta nemusia stačiť. Problém by mali čiastočne vyriešiť aj nové parkovacie miesta v rámci komplexu Eurovea na Pribinovej ulici, no na ne si motoristi budú musieť ešte počkať.

Vedenie divadla hovorí, že na rozkopané okolie divadla nemá SND žiadny vplyv. „Vlastníkom pozemkov, na ktorých sa vykonávajú stavebné práve, bolo ministerstvo kultúry, ktoré v roku 2005 podpísalo s Ballymorom zmluvu s vecným bremenom a odsúhlasilo, že v týchto častiach sa môže vybudovať kolektor. Ballymore je povinný po ukončení stavebných prác na komplexe Eurovea dať promenádu do pôvodného stavu,“ uvádza sa v stanovisku vedenia SND.

(rob)
FOTO - Oto Limpus
Páčil sa vám článok?