Tunelom Sitina prejde denne 20-tisíc áut

7.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Tunel Sitina, ktorý slávnostne otvoria 23. júna, bude daný do predčasného užívania. S definitívnym dokončením stavby v jeho okolí sa ráta v septembri tohto roka.

Národná diaľničná spoločnosť priznala, že odovzdanie tunela meškalo najmä kvôli geologickým problémom a problémom s konštrukciami vozoviek. Celkové náklady na výstavbu sa vyšplhali na 4,5 miliardy. Pôvodné náklady mali byť 3,8 miliardy, nemali však presiahnuť sumu 4,2 miliardy. Diaľnica s tunelom sú kompletne pripravené, potrebné je ešte dorobiť napríklad zvodidlá, svahy, ale aj súbežné komunikácie. Do tunela nebudú mať prístup chodci, traktory a vozidlá, ktoré nedosahujú rýchlosť potrebnú na jazdu po diaľnici. Denne ním má prejsť aj 20 000 vozidiel. Povolená rýchlosť tu bude 80 kilometrov za hodinu a portály s premenlivým dopravným značením majú schopnosť regulovať ju podľa potreby.

Polícia, ale aj bratislavský magistrát predpokladajú, že otvorenie tunela prinesie až 50-percentný úbytok dopravy na doterajších hlavných ťahoch v tejto časti mesta. Podľa prieskumov v súčasnosti prejde po Lamačskej ceste denne okolo 54-tisíc áut. Asi 30 percent vozidiel prichádzajúcich zo severozápadnej časti v súčasnosti prechádza cez Karlovu Ves, ale aj cez Devínsku cestu. Aj na tejto trase sa ráta so 40- až 60-percentným odľahčením a k zlepšeniu má prísť aj na Kramároch.

Po otvorení tunela chce mesto upraviť nastavenie svetelnej signalizácie na niektorých križovatkách, najmä v Karlovej Vsi. Doprave v tejto mestskej časti by sa mohlo odľahčiť  rozšírením Botanickej ulice o jeden jazdný pruh v smere do mesta. Ide o úsek od študentských domovov Družba až po výjazd na Prístavný most. S rozširovaním by sa malo začať v júli. Po uvoľnení premávky otvorením tunela sa ráta aj s rekonštrukciou ciest a úpravov organizácie dopravy okolí Patrónky.

Ukončením stavby pribudne na území hlavného mesta 3,5 kilometra dlhý úsek diaľnice D2 Lamačská cesta - Staré grunty s diaľničným tunelom s dĺžkou takmer 1,5 kilometra. Dokončí sa tým aj napojenie diaľnice na vnútorný obchvat Bratislavy.

(rob)

Nový tunel popod Sitinu bude slávnostne otvorený 23. júna, ostrá prevádzka sa začne v pondelok 25. júna.
FOTO – TASR

Páčil sa vám článok?