Taxikári zaberajú v centre miesta na parkovanie

7.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Parkovacích miest najmä v centre mesta je ako šafranu. Mnohé z nich však obsadzujú firmy, ktoré sídlia v centre alebo blízko centra, ďalšie zasa taxikári.

V Bratislave je podľa cechmajstra Cechu Taxi Milana Velčického na rok 2007 vyhradených pre taxikárov spolu 208 parkovísk, z toho iba v Starom Meste  ich je 115. Z toho 100 na cestách v správe magistrátu a 15 na cestách spravovaných mestskou častou Staré Mesto. Z celkového počtu vyhradených miest pre taxislužby patrí 130 vozidlám Cechu Taxi a zvyšných 78 miest ide mimo stavovskej organizácie.

Ako uviedol M. Velčický, napriek tomu, že parkovacích miest je v centre málo, taxikári vyhradené parkovanie potrebujú. V opačnom prípade by boli sankcionovaní za státie mimo vyhradeného a označeného priestoru, čo sa často aj stáva.

Vzhľadom na tvorbu cien prepravného vozidlami bratislavských taxislužieb je pre zákazníka výhodnejšie objednať si taxík telefonicky, ako vyhľadávať ho na ulici. A tak to drvivá väčšina aj robí - objedná si taxík pred dom a na každom kilometri ušetrí takmer 40%. V takom prípade je celkom jedno, či taxík stojí na vyhradenom mieste v centre mesta alebo na neplatenom záchytnom parkovisku, napríklad na petržalskej strane Dunaja pri štadióne Artmedie.  Vzhľadom na vysokú cenu prenájmu by bolo aj pre taxislužby výhodnejšie parkovať mimo centra. Požiadavka na vyhradené parkovacie miesta pre taxíky je preto nezmyselná a neopodstatnená. Aj zahraniční turisti si totiž taxík spravidla objednávajú v hoteli alebo v reštaurácii.

Len na ilustráciu, nedávno boli pre taxíky vyhradené dve parkovacie miesta na Palackého ulici neďaleko vchodu do Reduty. Pritom len pár metrov odtiaľ na Jesenského ulici pred ateliérom Mindszenty majú taxikári vyhradených päť miest, ďalšie dve sú pri Ganymedovej fontáne  pred SND, dve miesta pred Základnou školou na Jesenského a ďalšie tri za rohom na Štúrovej ulici pred Pressburg Trade Center (bývala tlačiareň Pravda).

Ani to, že samosprávy mesta a mestskej časti Staré Mesto dostanú do rozpočtu ročne približne 48-tisíc korún za jedno parkovacie miesto v centre Bratislavy, by však nemalo byť dôvodom, aby samospráva vychádzala taxikárom v ústrety na úkor obyvateľov.

(rob)

Len na Jesenského ulici majú taxikári vyhradených spolu 9 parkovacích miest. Trochu veľa, nie?
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?