Stĺpiky na Námestí slobody osádzajú pomaly

7.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

Okolo nových šikmých parkovacích miest, ktoré nedávno vznikli na Námestí slobody medzi stromoradím, magistrát postupne osádza stĺpiky. Majú zabrániť parkovaniu áut na chodníku a ploche námestia.

Vzhľadom na to, že osádzanie stĺpikov pokračuje pomaly, sa po sprístupnení nových parkovacích miest dostalo všetko do starých koľají. Nenapraviteľní vodiči začali opäť parkovať na chodníku, ale aj samotnom námestí, až po tzv. biskupské klobúky. Parkujú na miestach, kde stĺpiky zatiaľ chýbajú, a to napriek tomu, že vidia, k akým zmenám dochádza. Mestská polícia by mala na autá nemilosrdne nasadzovať papuče, no zdá sa, že sa tak nedeje.

Podľa vedúceho oddelenia cestného hospodárstva magistrátu Mariana Blaha, autá sa na spomenuté plochy onedlho už nedostanú, pretože im v tom má zabrániť približne 150 kolíkov. Kolíky, resp. stĺpiky, by mali byť na svojich miestach už v týchto dňoch. Celá stavba, ktorej cieľom bolo predísť nepovolenému a neprehľadnému parkovaniu, sa tým dokončí. Náklady na ňu boli podľa M. Blaha asi dva milióny korún.

Práce na výstavbe 25 nových parkovacích miest a úprave okolia sa začali v druhej polovici apríla. Vyžiadali si menšie dopravné obmedzenia na ceste, ktoré však negatívne neovplyvnili premávku na komunikácii.

Osádzanie stĺpikov je cestou, ako zabrániť nedisciplinovaným vodičom drzo parkovať na miestach vyhradených pre chodcov. Je však nepochopiteľné, že ich osadenie trvá tak dlho.

Nedávno sme písali o parkovaní na chodníku na Miletičovej ulici. Po nedávnej rekonštrukcii časti tejto ulice tu pribudli na chodníkoch zábrany v podobe ohrád alebo stĺpikov, ktoré mali ochrániť priestor pre chodcov. Skutočnosť je však taká, že najmä úsek pred trhoviskom si niektorí vodiči zamieňajú za parkovaciu plochu. Nepomohli ani zábrany - mnohé sú osadené tak neprezieravo, že neplnia svoju funkciu. Týka sa to aj biskupských klobúkov, z ktorých jeden už niekto stihol vyvrátiť.

Situácia s parkovaním na chodníkoch teda stále nie je ružová. Ďalším z negatívnych príkladov je Mýtna ulica, kde pred budovou Slovenského rozhlasu parkujú na chodníku vodiči so svojimi autami napriek tomu, že ich miesto je jednoznačne ohraničené betónovými kvetináčmi pozdĺž cesty.

(rob)

Magistrátu sa na chodníku v dolnej časti Námestia slobody darí robiť poriadok iba postupne. Časť chodníka v smere od Mýtnej ulice už patrí iba chodcom (hore), zvyšnú časť zatiaľ okupujú arogantní vodiči (dole).
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?