Tunel Sitina slávnostne otvoria 23. júna

6.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

V sobotu 23. júna 2007 slávnostne otvoria dlho očakávaný diaľničný tunel Sitina. Sprístupnenie pre verejnosť bude v tento deň zamerané na správne reakcie v tuneli v prípade havárie alebo nepredvídanej udalosti.

Tunel sa staval tri a pol roka a verejnosť si od neho sľubuje zlepšenie dopravnej situácie v západnej časti mesta. V čase spustenia do prevádzky sa očakáva, že ním prejde až 20-tisíc vozidiel za 24 hodín v oboch smeroch.

Podľa hovorcu investora, Národnej diaľničnej spoločnosti(NDS), Marcela Jánošíka bude už od začiatku v tuneli povolená maximálna rýchlosť 80 kilometrov za hodinu. Keďže je tunel dvakrát esovito zahnutý, nebudú sa v ňom môcť realizovať rýchlou jazdou tzv. pretekári. Okrem toho tunel podľa neho monitoruje 50 kamier, ktoré umožnia zachytenie nedisciplinovaných vodičov a polícii umožnia rozdávanie pokút takpovediac online.

NDS požiadala políciu o nepretržité monitorovanie situácie v tuneli z riadiaceho centra spoločnosti na Domkárskej ulici a podľa M. Jánošíka sa tak stane. Rovnako bude v monitorovacom centre aj hasič a rokovania sa vedú aj so zástupcami záchranného systému. Po otvorení tunela sa ráta s opravou súbežných ciest. Je potrebné najmä zarovnanie vyvýšeniny na ceste v Mlynskej doline v smere z Mostu Lafranconi na Patrónku.

V nedeľu bude tunel otvorený už aj pre motoristickú verejnosť. V pohotovosti bude polícia a všetky záchranné zložky. Tunel sa bude podľa M. Jánošíka otvárať postupne, po etapách, počas celého dňa. Skutočnou zaťažkávacou skúškou však bude podľa neho pondelok 25. júna, keď bude čeliť náporu bežnej premávky v hlavnom meste.

(rob)
Páčil sa vám článok?