Mobil Parking mešká, budú ho ešte analyzovať

23.5.2007
0
Páčil sa vám článok?

Staromestskí poslanci sa na svojom zasadnutí 29. mája budú opäť zaoberať projektom Mobil Parking, ktorý má byť ukončený do konca septembra tohto roka, v súčasnosti v ňom nastalo zdržanie.

Cieľom projektu Mobil Parking je vytvoreiť praktický systém parkovania v Starom Meste, založenom na úhrade parkovného cez správu SMS odoslanú cez mobilný telefón a na jednoduchej kontrole úhrady za parkovanie. Systém nezvýši počet parkovacích miest, iba komfort vodičov pri parkovaní na spoplatnených miestach. V podstate ide o alternatívu k parkovacím kartám používaným v súčasnosti. Vodiči, ktorí by mali záujem o jeho používanie, by si nemuseli kupovať papierové parkovacie karty, namiesto toho by si zaplatili „virtuálne“ parkovacie karty. Po zaparkovaní by vodič namiesto vyznačovania dátumu a času, kedy zaparkoval, odoslal zo svojho mobilného telefónu na vopred známe číslo formou SMS informáciu, ako dlho chce na zvolenom mieste parkovať. Následne by sa mu z jeho predplatených virtuálnych parkovacích kariet odpočítal adekvátny počet parkovaní.

Projekt s podporou prostriedkov EÚ sa pripravuje prostredníctvom ministerstva výstavba a regionálneho rozvoja, s ktorým má mestská časť Bratislava - Staré Mesto uzatvorenú zmluvu. Celkové náklady na projekt sú 54 miliónov 842-tisíc korún, z ktorých mestská časť hradí päť percent. Dodávateľom pre mestskú časť je spoločnosť MPay Slovensko, s.r.o., ktorá vlastní práva spravovať licenciu pre systém Mobil Parking, aký sa používa vo Viedni. Majiteľom licencie je spoločnosť Siemens. Zmluva so spoločnosťou MPay Slovensko, s.r.o., je uzatvorená na 41 miliónov 836-tisíc korún a v jej rámci majú byť dodané najmä licencie na používanie systému Siemens v Starom Meste, zariadenia na kontrolu platieb a analýzy a všetky softvérové aplikácie potrebné na fungovanie systému. Doteraz bolo dodávateľovi uhradených takmer 29,8 milióna korún.

V súčasnosti nastalo zdržanie a neplnenie zmluvného harmonogramu projektu zmluvy medzi mestskou časťou a spoločnosťou MPay Slovensko, s.r.o., takže Staré Mesto bude musieť požiadať ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja o vypracovanie dodatku zmluvy so zmeneným harmonogramom. Ak by mestská časť odstúpila od zmluvy s ministerstvom, musí vrátiť všetky doteraz poskytnuté prostriedky EÚ, a ak by odstúpila od zmluvy s firmou MPay Slovensko, s.r.o., už uhradené financie nedostane späť.

Pred začatím prevádzky Mobil Parkingu je potrebné dohodnúť obchodné a finančné podmienky prevádzky, ktoré by boli prijateľné pre mestskú časť, pre obyvateľov mestskej časti i pre spoločnosť MPay Slovensko. „Inak bude potrebné prehodnotiť ďalší postup vrátane ukončenia zmluvného vzťahu,“ uvádza sa v informácii o implementácuu projektu Mobil Parking, ktorým sa budú zaoberať staromestskí poslanci.

(juh)
Páčil sa vám článok?