Zverte vykurovanie automatike. S peletami ušetríte svoj čas aj peniaze

15.11.2023

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Poznáte drevené pelety? Niekedy sa označujú ako palivo budúcnosti. Sú finančne výhodné, dobre dostupné na Slovensku a navyše ponúkajú široké možnosti použitia. Môžete ich využiť ako hlavný aj vedľajší spôsob vykurovania. Vyberiete si do interiéru radšej peletový kotol, alebo peletové kachle?

Lisované valčeky peliet majú veľa benefitov. Pri ich výrobe sa spracováva inak zbytočný drevený odpad, dobre sa s nimi manipuluje a hneď z výroby sú pripravené rovno na použitie. Je teda prirodzené, že sa automatický kotol na pelety so zásobníkom alebo peletové kachle tešia čoraz väčšej obľube v slovenských domácnostiach.

Jednoduché použitie peliet

Aj v prípade vykurovania peletami sa potvrdzuje, že automatický systém dokáže pracovať efektívnejšie než človek. Moderné technológie, ktoré v sebe majú peletové kotly a kachle, umožňujú teplo v interiéri takmer bez práce. Stačí naplniť zásobník paliva peletami a nastaviť požadovanú teplotu na displeji. O rozkúrenie, prikladanie a reguláciu sa už nemusíte starať. Štart a zapálenie ohňa prebieha samočinne.

Kotol, alebo kachle?

Automatický kotol na pelety sa zapája do centrálnej vykurovacej sústavy v dome a ohrieva vodu, ktorú rozvádzajú radiátory do všetkých miestností. Peletový kotol môže zaisťovať aj ohrievanie teplej úžitkovej vody. Pri správne zvolenom výkone zvládne vykúriť dom ľubovoľnej veľkosti.

Zdroj: opop.sk

Naopak, kachle na pelety slúžia ako lokálny zdroj tepla a ohrievajú vzduch hlavne v tej miestnosti, v ktorej stoja. Skvele sa tak uplatnia ako doplnkový zdroj napríklad v obývačke alebo na vykurovanie na chate či chalupe.

Vykurovanie bez práce

Jediná úloha, ktorá zostáva v rukách majiteľa, je dosypávanie zásobníka. Odtiaľ sa potom pelety automaticky dopravujú k horáku. Inak nemusíte vôbec prikladať, pretože potrebná dávka paliva sa na rošt horáka dopĺňa pomocou podávača. 

Kotol, ktorý spaľuje pelety, potrebuje ľudský zásah priemerne raz za tri dni, môže však byť pokojne aj týždeň v bezobslužnom režime,“ vysvetľuje Ing. Roman Boczek z firmy OPOP, ktorá sa venuje výrobe kotlov už viac ako 60 rokov. „Naše peletkové kachle po naplnení násypky kúria samočinne tiež približne tri dni,“ dodáva Boczek. 

Riadiaca jednotka kotla či kachlí porovnáva požadovanú a aktuálnu teplotu a podľa toho prikladá ideálne množstvo paliva. Jednoducho nastavíte napríklad temperovanie na požadovanú teplotu aj keď spíte, alebo nie ste doma.

Dizajn aj praktickosť

Kachle od OPOP majú zásobník na 35 kilogramov, teda približne 2 vrecká peliet. Zásobník je skrytý za dvierkami, takže nie je vôbec vidieť a nič neruší pohľad na horiaci oheň. Pri nákupe si môžete vybrať zo šiestich farebných spracovaní obkladového kameňa, aby sa kachle hodili presne do vášho interiéru.

Zdroj: opop.sk

​​​​Kotly na peletky od OPOP sú k dispozícii vo viacerých veľkostiach zásobníka vrátane kompaktnej verzie, ktorá šetrí miesto v kotolni. Bez problémov si teda vyberie každý, kto chce mať doma príjemné teplo takmer bez práce a za výhodnú cenu.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah

Páčil sa vám článok?