BEDEKER CESTOVATEĽA: Jesenný Liptov má neopakovateľné čaro, užili sme si pohodlie rezortu i nádherné výhľady

26.10.2023

Zdroj: (kh)

Páčil sa vám článok?

Ak vyjde počasie, spoznávanie jesenného Liptova je príjemným zážitkom. Na kratší oddych po horúcom lete sme si vybrali Demänová Rezort, situovaný pred vstupom do Demänovskej doliny, najznámejšej a najnavštevovanejšej doliny Nízkych Tatier.

Cesta z Bratislavy do Demänovej nám trvala približne tri hodiny autom, vzdialenosť je niečo nad 290 kilometrov. Počasie začiatkom októbra bolo stále slnečné, ale už bez únavných horúčav, a turistov podstatne menej ako v lete, takže sme si mohli užívať oveľa väčší pokoj. Navyše, aj ceny bývajú mimo sezóny nižšie.

Zdroj: (kh)

​Liptov je jeden z najkrajších regiónov Slovenska, pre nás je srdcovkou.

Zaparkovali sme najskôr pred recepciou, kde sme sa dozvedeli všetky potrebné informácie. Zároveň nám ukázali orientačnú mapku, rezort totiž tvorí komplex samostatných budov – sú tu apartmánové domy, wellness chaty, reštaurácia alebo wellness a fitness centrum. V areáli je aj detská zóna, mini zoo či „fun centrum“, kam sme mali vstup bezplatný, na prechod cez turniket postačila karta od apartmánu. 

Smart apartmán, ktorý sme si rezervovali, bol menší, ale dvom dospelým s dvojročným chlapčekom úplne stačil. V čistej a vkusne zariadenej izbe s menšou terasou bola manželská posteľ (detskú postieľku sme si doobjednali), celkom dobre vybavený kuchynský kútik a samostatná kúpeľňa so sprchovým kútom. Auto sme odstavili priamo pred apartmánom a náš dvojdňový pobyt sľubujúci zaujímavé zážitky sa mohol začať.

V rezorte je viac možností na zábavu detí i dospelých. Zašli sme napríklad do malej kontaktnej zoo, popozerali i nakŕmili ovečky, kozy, sliepky, kačky, zajace... Pozreli sme sa aj do „fun centra“, kde sú k dispozícií trampolíny, niekoľko preliezačiek a kolotoče za poplatok. V lete sa dostanete i k vonkajším bazénom a atrakciám, v októbri však už bola táto zóna zatvorená.

Zdroj: (kh)

Páčilo sa nám, že rezort je pekne udržiavaný, k dispozícií sú aj vonkajšie ihriská, futbalové, basketbalové či bedmintonové, k dispozícii máte takisto stolný tenis alebo lezeckú stenu. Keby pršalo, čo však nebol náš prípad, mohli sme zájsť do stanu s rôznymi zábavnými hrami a malými kolotočmi. Pre deti pripravujú tiež animačné programy, v októbri bývajú v piatok a v sobotu. Vonkajšiu časť wellnessu sme, žiaľ, nemohli vyskúšať kvôli prebiehajúcej rekonštrukcii, ale vnútri sme ho mali k dispozícii každý deň od druhej popoludní až do deviatej večer. Prostredie je príjemné, mohli sme si dopriať parnú saunu aj infra saunu, všetko v cene pobytu.

Zdroj: (kh)

V reštaurácii sme zase okrem výborného jedla ocenili detský kútik, ktorý bol jej súčasťou. Raňajky podávali formou švédskych stolov a ponuka bola naozaj pestrá. V dni, keď mali menej hostí, bol však výber trochu menší. Keďže sme mali objednanú polpenziu, večeru sme si vyberali zo špeciálneho jedálneho lístka. Boli sme spokojní, ponuka opäť pestrá a chutná, dokonca mali aj detské menu.

Milo nás prekvapilo i malé lyžiarske stredisko, ktoré sa otvorí neskôr v zime, len čo to dovolia podmienky, a môžete sa tu s deťmi lyžovať. Majú aj vlek, a dokonca požičiavajú lyžiarsky výstroj. V tomto období si však môžete požičať  bicykel, pre malého drobca sedačku a vydať sa spolu na výlet.

Poloha areálu Demänová Rezort je výborná, nachádza sa v krásnom prostredí Nízkych Tatier, a aktivít v okolí je neúrekom. A to aj v období, keď je už veľa letných atrakcií zatvorených. My sme zvolili najmä prechádzky prírodou. Vybrali sme sa na túru na kopec Siná a na neďalekú rozhľadňu Pavčina lehota. Na Sinú sa dostanete od parkoviska Demänovskej jaskyne slobody po žltej značke. Ide o náročnú túru, ale na jej konci sa vám pri peknom počasí naskytnú nádherné výhľady napríklad na Malú Fatru, Nízke či Vysoké Tatry.

Zdroj: (kh)

Na ďalší deň sme si zvolili už len menšiu prechádzku na neďalekú rozhľadňu Pavčina Lehota. Drevená rozhľadňa má výšku osem metrov a nachádza sa neďaleko lyžiarskeho strediska Žiarce, kde sme zaparkovali na centrálnom parkovisku. Odtiaľ je to už len okolo desať minút peši po príjemnej lesnej ceste, táto prechádzka je vhodná aj pre malé deti. Z rozhľadne sa nám opäť naskytol pekný výhľad na veľkú časť Liptova.

Zdroj: (kh)

Čarovných miest je v regióne veľa, my sme však v rámci dvojdňového pobytu s malým synčekom viac nestihli. Za návštevu určite stojí spomínaná Demänovská jaskyňa slobody s jedinečnou kvapľovou výzdobou, ktorá je otvorená aj v októbri, novembri a decembri, ale napríklad aj Malá Stanišovská jaskyňa v Jánskej doline - jediná celoročne prístupná jaskyňa na Liptove. Oplatí sa zájsť i na brehy Liptovskej Mary. Ak sa sem vyberiete, neobíďte archeoskanzen Havránok nad priehradným múrom Liptovskej Mary. Je to unikátne archeologické múzeum v prírode, ktoré dokumentuje prítomnosť Keltov na Liptove. 

Naše 3 TOP v Demänová Rezort:

  • príjemné prostredie, výborná poloha
  • chutné jedlo
  • veľa atrakcií pre deti

Zdroj: (kh)

​kb

Páčil sa vám článok?