BEDEKER CESTOVATEĽA: Viete, kde nájdete slovenské Toskánsko? Neuveríte, aká krása tu na vás čaká!

19.10.2023

Zdroj: Katarína Benešová

Páčil sa vám článok?

Ak túžite po oddychu, žiada sa vám aspoň na chvíľu spomaliť, odporúčame romantický barokový hotel Château Bela neďaleko Štúrova. Strávili sme tu síce len dve noci, ale v nádhernom prostredí kaštieľa sme načerpali množstvo energie.

Z Bratislavy do dedinky Belá na južnom Slovensku je to približne 150 kilometrov, takže ak sa vydáte na cestu autom, za necelé dve hodinky ste v cieli a môžete si vychutnávať pobyt v príjemnom a pokojnom prostredí. Zaparkovali sme bez problémov pred hotelom, ďalšia možnosť je na krytých parkovacích miestach v areáli. Na malú chvíľu môžete zastaviť autom aj priamo pred vchodom do kaštieľa, aby ste si vyložili batožinu (k dispozícií sú i batožinové vozíky) a prihlásili sa na recepcii.

Zdroj: Katarína Benešová

Nám sa podarilo prísť pol hodinku pred check-in, izbu sme však už mali pripravenú.  Fascinoval nás interiér dýchajúci históriou, ktorá siaha až do 18. storočia. Hneď pri vstupe do kaštieľa za recepciou sme obdivovali pôvodné fresky, ktoré sa podarilo zachovať. No nielen táto miestnosť je očarujúca, hotel zariadil i ďalšie salóniky s atmosférou spred stáročí, kde sa dá posedieť, pričom každý jeden je výnimočný, iný.

Aj izby sú zariadené štýlovo, s nádychom histórie. Ocenili sme tiež, že sú dostatočne veľké, s množstvom úložného priestoru, komfortné a čisté. Naša izba nemala klimatizáciu, iba ventilátor, v prípade záujmu sa však dá zarezervovať si izbu s klimatizáciou.

Zdroj: Katarína Benešová

​​Hneď, ako sme sa ubytovali, vybrali sme sa na prechádzku do obrovskej krásnej záhrady, ktorá patrí ku kaštieľu. Cestou sme natrafili na ovečky i bieleho poníka a v diaľke na kopci sme zahliadli pasúce sa kravy. Prešli sme sa voňavou bylinkovou záhradou, objavili sme tu aj malý vinohrad, ovocné stromy a malebné jazierko s množstvom rýb... Pôvab tohto vidieckeho prostredia si vás podmaní.

Zdroj: Katarína Benešová

Château Bela bola naozaj dobrá voľba pre našu rodinku. Prišli sme sem dvojročným synčekom, ktorý sa okrem spomínaných zvieratiek a prechádzok vo veľkej záhrade zabavil vo vonkajšom bazéne i na ihrisku v areáli. My dospelí sme si navyše vychutnali spa centrum s relaxačnou atmosférou v podobe sviečok i príjemnej hudby. SPA je v cene pobytu na využitie v čase 14:00-18:00 a nájdete v ňom fínsku, parnú saunu, vírivku a pohodlnú relaxačnú zónu. Mimo týchto hodín je možnosť rezervácie privátneho SPA a okrem toho ponúkajú aj thajské masáže.

Zdroj: Katarína Benešová

Náš pobyt zahŕňal aj bohaté raňajky - ponuka teplého i studeného bufetu, nápojov, ovocia či sladkého bola veľká a jedlo veľmi chutné a čerstvé. Mohli sme si síce objednať i polpenziu, my sme si však radšej vybrali jedlo priamo v reštaurácií z jedálneho lístka. Ani večera nás nesklamala, bola výborná a mali i detské menu.

Hoci by sme vedeli zaujímavo stráviť celý pobyt len v areáli hotela, bolo by škoda nepozrieť sa aj do okolia. Na ďalší deň sme sa vybrali do Ostrihomu, historického maďarského mesta, ktorý sa nachádza kúsok od Château Bela, autom je to necelých 20 minút. Pohodlne tu zaparkujete a aj s kočíkom sa viete dostať priamo ku katedrále, k dispozícií je výťah priamo od parkoviska. Okrem katedrály sme nazreli do baziliky, zhora je pekný výhľad na mesto Štúrovo a Most Márie Valérie, ktorý ho spája s Ostrihomom. Most je nielen pre autá, pohodlne sa po ňom prejdete aj peši. Svoje čaro mala aj prechádzka  uličkami mesta a  po nábreží Dunaja.

Zdroj: Katarína Benešová

V areáli ​Château Bela sú aj rozličné zvieratká, ktoré potešia nielen najmenších.

Cestou späť cez Štúrovo sme sa mohli zastaviť aj na termálnom kúpalisku Vadaš s akvaparkom, škoda, že sme nemali viac času. Kúpalisko okrem bazénov ponúka zábavu na toboganoch, na multifunkčnom športovom ihrisku či v lanovom parku... Určite je to dobrý tip na celodenný výlet.

Na menšiu turistiku nám odporúčali vyhliadku Skaly, ktorá sa nachádza na pohorí Burda a vedie k nej chodník lužnými lesmi priamo z obce  Kamenica nad Hronom. Ponúka krásne výhľady na mesto Štúrovo, most Márie Valérie a v neposlednom rade na Ostrihom. Ani tú sme, žiaľ, nestihli, dva dni v Château Bela sú málo. Určite sa sem však ešte vrátime, s pobytom sme boli veľmi spokojní.  

Zdroj: Katarína Benešová

Naše 3 TOP v Château Bela

  • Nádherné prostredie s atmosférou toskánskeho vidieka
  • Výborné jedlo, príjemný a ochotný personál
  • Dokonalé miesto na oddych, vychutnáte si luxus spojený s históriu a pokojom

kb

Páčil sa vám článok?