Poznáte týchto 5 okruhov na bicykli za nevšednými atrakciami?

16.10.2023

Zdroj: Bratislava Tourist Board

Páčil sa vám článok?

Bratislava ponúka stovky kilometrov cyklotrás. Za ikonickými pohľadmi na Bratislavský hrad, Dunaj, mosty a katedrálu ste sa určite už na bicykloch vybrali. Ale ak vás láka pokoj rieky a rovina, skúste okruhy popri Dunaji a Morave. Pokiaľ preferujete lesy, kopce, stúpania a zjazdy, okruhy v Malých Karpatoch budú to pravé pre vás. Pozrime sa na 5 nápadov na cyklovýlety, v ktorých určite objavíte niečo nové.

Železná opona a bunkre

Tento okruh vás povedie popri Dunaji cez lužné lesy a poľami na západnom okraji Bratislavy. Za mostom Lanfranconi odbočíte do džunglí lužného lesa k plážam Pečnianskej riviéry. Oplatí sa sem odbočiť po jednom z lesných chodníčkov. Prvý z 15 vojenských bunkrov obrannej línie proti hitlerovskému Nemecku uvidíte kúsok za plážami priamo pri ceste. Divoké vnútro bunkra BS-1 „Štěrkovište“ je však len pre dobrodružnejšie povahy. 

Zájdite aj na trojmedzie, kde môžete stáť každou nohou v inej krajine a k druhému opravenému bunkru s múzeom BS-8 „Hřbitov“. Názov odkazuje na tunajší vojenský cintorín z čias prvej svetovej vojny. V areáli nájdete aj ukážku hranice z čias železnej opony, protitankovú bariéru a ukážku vojenského krytu.

Celá trasa s mapou

Po hrádzi k Danubiane

Za Petržalkou sa najprv dostanete k mŕtvym ramenám Dunaja s hausbótmi najrôznejších štýlov. Napojte sa na cyklodiaľnicu Bratislavy – dunajskú hrádzu, objavte prírodné zákutia popri nej a popri krásnom modrom Dunaji cez lužné lesy sa dobicyklujete na polostrov umenia k inšpirujúcemu Danubiana Mulensteen Art Museum obmývaného vodami veľtoku. Vody prebrázdite kompou a naspäť do mesta vás povedie druhý breh:

Do Hamuliakova sa dostanete z neďalekého prístavu. Čas premávky kompy nájdete na www.yachter.sk/cyk-lokompa. Z Hamuliakova do centra putujete opäť popri vode obklopení zeleňou. Zastavte sa pri pozorovateľni vtáctva Duna pri Kalinkove, neoľutujete.

Celá trasa s mapou

Zdroj: Bratislava Tourist Board

Na Devín a k Morave

Oblasť Devína má magickú atmosféru a očarujúcu polohu. Putovanie do západných končín Bratislavy je ako cestovanie v čase. Vrství sa tu minulosť pravekých morí, fosílie, staroveké osídlenie, stredoveké opevnenie a príbehy z obdobia studenej vojny.

Od zrúcaniny hradu pokračujete po cyklochodníku s riekou Moravou naľavo a s lesostepou Devínskej Kobyly vpravo. Obrí Waitov lom s labyrintom je pozostatkom ťažby, pieskovcová skala Sandberg zas útes ustúpeného treťohorného mora. Zastavte sa pri Cyklomoste slobody vedúcom z Devínskej Novej Vsi k zámku Schloss Hof do Rakúska.

Celá trasa s mapou

Zdroj: Bratislava Tourist Board

Do lesov a viníc

V Bratislave je víno vždy na dosah. Aj pohľad zo stredu mesta na lesnaté kopce prezradí pásy vinohradov. V rámci Bratislavy je vinohradníctvo stále živé, najmä v Rači. Vyberte sa sem za ochutnávkou vína z centra mesta cez pôvabné vinice a karpatské lesy s peknými výhľadmi na mesto.

Trasa začína v parku pri Račianskom mýte. Dnes rušný dopravný uzol, v minulosti vinohradnícke domčeky, sady, záhrady, majere a cintorín. Všimnite si pestrosť tunajšej architektúry – socialistický realizmus, funkcionalizmus aj rondokubizmus. Za parkom na severnej strane uvidíte ružové fasády prvého panelového sídliska v Bratislave „Februárka“. Z Pionierskej a ponad železnicu prejdete k novej štvrti, ktorej tunajšie vinohrady už ustupujú. Pred podjazdom zo Sliačskej odbočte doľava k záhradám a vinohradom.

Vychutnajte si zaslúžený pohárik miestneho vína v jednej z tradičných vinární. Naspäť do stredu Bratislavy sa vydajte pomedzi pôvabné vinárske domčeky na Alstrovej.

Celá trasa s mapou

Zdroj: Bratislava Tourist Board

Okolo Devínskej Kobyly

Aký je výhľad z najvyššieho vrchu Bratislavy? Devínska Kobyla je mohutný zalesnený kopec s unikátnou vyhliadkovou vežou, ktorá vám poskytne nádherné pohľady na Bratislavu, Malé Karpaty, Dunaj, rieku Moravu a Rakúsko. Vrchol kobyly skrýva tajomné vojenské objekty opustenej raketovej základne. Ak ste zvedavá povaha, nahliadnite do opustených betónových síl, bunkrov a kasární.

Na tejto dobrodružnej trase si užijete jazdu po lesných cestách, strmé stúpania a zjazdy.

Celá trasa s mapou

Zdroj: Bratislava Tourist Board

Zdroj: Bratislava Tourist Board

​Foto: Mapy okruhov

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?