Idete na dovolenku autom? Čo by ste mali pri prekračovaní hraníc vedieť o PZP

11.7.2023

Zdroj: APIWAN BORRIKONRATCHATA/Shutterstock.com

Páčil sa vám článok?

Prekračovanie hraníc a cestovanie do zahraničia prináša vzrušenie a nové zážitky, no môže byť tiež spojené s určitými rizikami a neistotami. Preto, jednou z najdôležitejších vecí, o ktorých by ste mali mať pred odchodom informácie, je poistenie zodpovednosti voči tretím osobám, známe ako povinné zmluvné poistenie auta.

Čo presne je PZP a prečo je dôležité mať ho pri cestovaní do zahraničia? Pokračujte v čítaní a zistíte, že nielen cesta na dovolenku autom môže byť s týmto krytím bez nepríjemných prekvapení.

Čo je povinné zmluvné poistenie auta?

Poistenie zodpovednosti voči tretím osobám je povinné poistenie motorových vozidiel, ktoré pokrýva škody spôsobené týmto vozidlom iným osobám. Jeho účelom je chrániť vás a ostatných účastníkov cestnej premávky pred finančnými nákladmi a následkami, ktoré môžu vzniknúť pri dopravnej nehode.

Ak si preto plánujete cestu autom na dovolenku, prípadne sa bez motorového vozidla počas dňa nezaobídete, komplexné povinné zmluvné poistenie auta by ste mali mať rozhodne uzatvorené. V opačnom prípade vám potom nemusí len „mastná“pokuta, ale aj nepríjemné zranenie a poškodenie vozidla leto poriadne skomplikovať.

Zdroj: Nejron Photo/Shutterstock.com

Prečo je PZP dôležité aj pri cestách do zahraničia?

Keď sa (z rôznych dôvodov) vydávate za hranice našej krajiny, nie sú to len štýlové deflektory, ktoré sa postarajú o vaše bezpečie a pohodlie na dlhej ceste autom, ale aj povinné zmluvné poistenie.

Áno, aj za hranicami a na dovolenke od vás na ceste môžu potvrdenie o uzatvorení tohto typu krytia vyžadovať. Dokonca vám nemusí byť do danej krajiny pri kontrole na hraniciach bez medzinárodného dokladu o poistení povolený ani vstup. Takže okrem cestovného myslite aj na  povinné zmluvné poistenie na auto, ktoré vás a iných chráni a kryje pred mnohými nepríjemnými situáciami!

Aké škody PZP poistenie pokrýva?

PZP zvyčajne pokrýva škody spôsobené iným vozidlom alebo osobám pri dopravnej nehode, vrátane škôd na vozidle, liečebných nákladov a straty príjmu. Návšteva dobrej otropedickej ambulancie Bratislava tak nemusí vďaka takémuto krytiu znamenať pre váš rodinný rozpočet  veľké ohrozenie. Všetko si však treba podrobne o zvolenom poistení preštudovať, čo je online naozaj jednoduché a rýchle.

Presný rozsah a typ krytia sa však môže líšiť aj v závislosti od poistnej zmluvy a krajiny, do ktorej cestujete. Je dôležité si prečítať a porozumieť aj svojej poistnej zmluve, aby ste vedeli, aké škody sú pokryté a aké sú obmedzenia.

Máte ho?

To, že máte platné PZP vo svojej krajine, ešte neznamená, že si s ním vystačíte aj za hranicami. Treba na to myslieť v poisťovni, kde vám poskytnú všetky potrebné informácie.

Niektoré spoločnosti poskytujú medzinárodnú platnosť krytia automaticky, zatiaľ čo iné si vyžadujú, aby ste o medzinárodný doklad o poistení požiadali. Skontrolujte si teda poistnú zmluvu a kontaktujte svoju poisťovňu, aby ste sa uistili, že ste primerane krytý aj pre zahraničné cestovanie.

Povinné zmluvné poistenie vám poskytuje istotu, že ste poistení proti finančnej zodpovednosti za škody, ktoré môžete spôsobiť iným účastníkom cestnej premávky. Aby bolo ale vaše bezpečie ešte vyššie, okrem toho povinného sa oplatí uzatvoriť aj dodatočné poistenie cestovného ruchu, ktoré kryje ďalšie riziká spojené so zahraničným cestovaním.

​_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah  
Páčil sa vám článok?