Zámocký rezort Dětenice vám umožní zažiť autentický stredovek na vlastnej koži. Nielen deti si túto dovolenku zapamätajú navždy.

4.6.2023

Zdroj: Zámek Dětenice

Páčil sa vám článok?

Na Slovensku je rezort stále pomerne málo známy, hoci ide o jedno z najzaujímavejších miest, aké v susednom Česku môžete navštíviť. Nachádza sa v Českom raji, od Bratislavy je vzdialený asi ako Praha a jeho výhodou je, že na jednom mieste ponúka toľko zážitkov, že sa vám z toho zatočí hlava.

Ústrednou dominantou areálu je prekrásny barokový zámok, ktorý je otvorený denne a ponúka rôzne typy prehliadok pre celú rodinu. Okrem klasickej je to napríklad čarodejnícka prehliadka či prehliadka s rozprávkovou bytosťou. V zimných mesiacoch je v ponuke aj strašidelná “zombie” prehliadka.

V zámockom parku sa pravidelne konajú rozličné tematické akcie: veľkolepé rytierske turnaje, vystúpenia sokoliarov, koncerty dobovej hudby či čarodejníci. Na svoje si príde každý. Veľkej obľube sa tešia originálne veľkolepé stredoveké food festivaly, kde si pochutnáte na špecialitách ako moriak na ohni, medové rebierka, domáce jaternice, stredoveký burger a mnoho ďalšieho. Mimo akcií je zámocký areál vhodný na prechádzky a nerušený oddych.

Zdroj: Zámek Dětenice

​​Asi najväčšou atrakciou je stredoveká krčma, ktorá predstavuje novú dimenziu zážitkovej turistiky. Každý večer tu ožíva stredovek so všetkým, čo k nemu patrí: hlučná stredoveká obsluha, mäso pečené na otvorenom ohni, drevené lavice, kamenné stoly a množstvo špecialít, ktoré nikde inde len tak neochutnáte. Atmosféru dotvára stredoveká kapela, dobové tanečnice či bojujúci rytieri. Nechýbajú popravy odsúdencov, žobráci žobrajú o ohryzené kosti, doboví majstri predvádzajú ohňovú show a množstvo ďalšieho - nebudete vedieť, čo sledovať skôr.

​​Ochutnať môžete pivo z vlastného remeselného pivovaru, ktorý leží v areáli rezortu, a v ktorom sa takisto konajú turistické prehliadky.

Zdroj: Zámek Dětenice

Čerešničkou na torte je ubytovanie. Návštevníkom sa ponúka hneď niekoľko možností. Najobľúbenejší je zážitkový Stredoveký hotel, ktorý rozširuje koncepciu stredovekej krčmy. V sprievode svetlonosa vyjdete po starých drevených schodoch na poschodie, stlačíte kovanú kľučku a vojdete do levanduľou a sušenými bylinkami prevoňanej svetlice s tehlovými stenami a dreveným stropom. Toaleta na pohľad vyzerá ako suchá latrína, sprchový kút s kanvicou na teplú vodu miesto sprchy, kamenné koryto na umývanie rúk… Ale všetko čisté a voňavé. Razom sa ocitnete v dobách dávno minulých, ktoré poznáte len z historických filmov. Ďeťom sa tu bude páčiť o to viac, že v noci (ale niekedy aj cez deň) v hoteli straší.

Zdroj: Zámek Dětenice

Okrem Stredovekého hotela sa môžete ubytovať aj v luxusných zámockých apartmánoch, kde sa budete cítiť ako skutoční králi a kráľovné. Pre romantikov je k dispozícii ešte hotel Rustikal. 

V zámockom rezorte Dětenice určite odporúčame stráviť viac dní, aby ste si užili aj nádherné okolie. Celý tento kraj je totiž plný hradov, zámkov a čarokrásnej prírody. Vo voľných chvíľach sa môžete vydať na niektorú z množstva túr po Českom raji alebo navštíviť tunajšie pamiatky - hrad Kost, hrad Valdštejn, rozprávkový “dračí” hrad Straré Hrady, romantický vodný mlyn, v ktorom sa natáčala rozprávka S čerty nejsou žerty a mnoho ďalších atrakcií.

Zdroj: Zámek Dětenice

​​Zážitok si môžete užiť nielen na vlastnej koži, ale ho aj darovať - k dispozícii je viacero typov darčekových poukazov.

Na záver malý výber z programu rezortu:

  • Každodenné prehliadky zámku, v lete a cez víkendy s čarodejnicou či rozprávkovou bytosťou 
  • Každodenne 19:00 - 22:00 program “Stredovek na vlastnej koži” v Stredovekej krčme
  • Rytierske turnaje na jar a v jeseni každú sobotu a nedeľu, v lete denne okrem pondelka, vždy od 14:00
  • Stredoveké food festivaly 17.6., 5.7., 15.7., 29.7.,12.8., 26.8., 28.9., 28.10. a vyvrcholenie 4.11. v podobe krampus sprievodu s ohňovou show

Zdroj: Zámek Dětenice

(lz)

Páčil sa vám článok?