Ako zvýšiť svoje šance na získanie hypotéky? 5 praktických tipov

2.3.2023

Zdroj: Bigstock

Páčil sa vám článok?

Časy, keď dostal hypotéku takmer každý, sú preč. S rastúcimi úrokmi klesá šanca na získanie úveru najmä pre najslabšie zarábajúcich. Ako svoje šance zvýšiť?

Čo zvýši vaše šance na získanie hypotéky?

1. Majte nasporených dosť peňazí

Hoci môžete hypotéku dofinancovať úverom, viac vám pomôže, ak banke preukážete, že máte dostatok vlastných prostriedkov. Mať nasporených 20 % z ceny nehnuteľnosti je minimum. Svoje šance zvýšite, ak bude percento vyššie. Najmä, keď váš príjem nie je najvyšší, alebo keď máte problém s plnením iných podmienok.

Nie je ľahké nasporiť si tak vysokú sumu. Preto je najlepšie odkladať si už od skorého veku. Čím skôr začnete, tým vyššia je šanca, že sa vám cieľovú sumu podarí dosiahnuť.

Sporiť si môžete na klasickom sporiacom účte alebo peniaze investovať. Pri investovaní však počítajte s tým, že pre výnos je dôležitý dlhší časový horizont. Ak budete investovať dlhší čas (minimálne 5 rokov), znížite riziko neúspechu a konečná suma bude vyššia. Takisto nebudete musieť dávať každý mesiac „bokom“ veľkú čiastku. 

Zdroj: Unsplash

2. Pracujte na svojej bonite

Okrem vlastných prostriedkov je pre banku veľmi zásadná aj vaša bonita. Teda to, či dokážete úver splácať, a či pre ňu nie ste potenciálnym rizikom. Pri posudzovaní bonity banka pozerá na to, či už máte nejaké iné úvery, a tiež aká je vaša platobná morálka. Ak už nejaký úver splácate alebo ste si zaobstarali niečo na splátky, skontroluje, či platíte načas, prípadne či vám nehrozí exekúcia.

Ak nájde omeškania alebo nedodržiavanie podmienok, vaše šance sa znižujú. Pozor na dodržiavanie termínov si dajte aj v prípade, ak ste živnostník a platíte odvody do zdravotnej a Sociálnej poisťovne. Ani tu sa neoplatí s platbami meškať.

Vašu bonitu navyše znižuje aj stávkovanie. Ak ste vášnivým tipérom a na tipérsky účet vám pravidelne odchádzajú vyššie sumy, stávate sa pre banku riskantným. Hoci sa to zdá ako drobnosť, práve toto môže byť rozhodujúcou vecou, či úver na bývanie získate, alebo nie.

Zdroj: Bigstock

​3. Podajte žiadosť v banke, kde máte osobný účet

Vaše šance môže zvýšiť aj požiadanie o hypotéku na bývanie v banke, kde máte bežný účet. V takomto prípade vás už banka „pozná“, keďže pravidelne „vidí“ vaše príjmy a výdaje. Nemusí ich potom zháňať externe alebo vyžadovať od vás, aby ste ich zdokladovali. Takisto vám môže ako dlhoročnému klientovi dať výhodnejšie podmienky.

4. Skúste to vo dvojici

Ak budete mať spolužiadateľa, a ešte so slušným príjmom, ste pre banku oveľa lákavejší. Takisto máte šancu získať vyšší úver. Navyše o hypotéku nemusíte požiadať len so svojím partnerom, partnerkou alebo manželom či manželkou. Pokojne môže ísť aj o vášho rodiča alebo súrodenca.

Ak však máte so spolužiadateľom spoločný účet, ste vo väčšej výhode. Banka má totiž lepší prehľad o vašich príjmoch a výdajoch aj platobnej morálke.

Zdroj: Bigstock

5. Žiadajte v správnom čase

Aj požiadanie v správnom čase dokáže pomôcť. Najmä ak chcete získať hypotéku, ktorá pokryje 90 % z ceny nehnuteľnosti (nie je možné u všetkých bánk). Vtedy je najlepšie podať žiadosť začiatkom nového kvartálu, teda štvrťroka. Šanca, že banka ešte nevyčerpala kvóty na tento typ úveru, je v tomto čase vyššia. Ak však nespĺňate iné podmienky alebo pre ňu nie ste dostatočne bonitný, ani žiadanie na začiatku kvartálu vám nepomôže.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?