Jednoduché a zdravé návyky, ktoré vám môžu zlepšiť a predĺžiť život

13.1.2023

Zdroj: kudla/Shutterstock.com

Páčil sa vám článok?

(pr) Mnohí z nás sa snažia zastaviť príznaky a prvé stopy starnutia viacerými skrášľovacími kozmetickými procedúrami a produktmi. Možno ste ale nevedeli, že dobrý elixír mladosti môže mať aj oveľa jednoduchšie zloženie. Stačí sa zamyslieť nad tým, ako žijeme. Mnohými výskumami a štúdiami sa potvrdilo, že práve to, čo robíte každý deň, ovplyvňuje, ako dlho budete žiť.

Ak sa teda chcete tešiť z krásy života a jeho komfortu čo najdlhšie, máme pre vás zoznam niekoľkých návykov, ktoré zlepšujú a predlžujú váš život. Existujú určité veci, ktoré môže robiť každý, aby znížil riziko mnohých chorôb súvisiacich s vekom, predĺžil si tak život o roky a premenil sen o dlhom a zdravom živote na skutočnosť. Kľúčom je začať budovať nasledujúce zdravé návyky už teraz.

Zdroj: gpointstudio/Shutterstock.com

Intímne zblíženie

Pre mnohých je téma sexu tabu, no pritom zohráva v našom živote veľmi dôležitú úlohu, pretože môže predĺžiť život. Pravidelná sexuálna aktivita sa vám teda vyplatí. Spaľujete ňou kalórie, bojujete proti vírusom a prechladnutiu, znižujete riziko srdcových chorôb a regulujete hladinu hormónov v tele, čím sa môžete zbaviť aj nepríjemnej poruchy erekcie.

Bolesti hlavy ustúpia, zbavíte sa negatívneho vplyvu stresu, môžete tiež znížiť riziko rakoviny prostaty, prsníka a zlepšiť kontrolu močového mechúra. Stačí si len nájsť čas a vytvoriť na intímne zblíženie s partnerom optimálne podmienky.

Dôkladná zubná hygiena

Existuje veľmi veľa vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste zlepšili svoje šance na dlhší život. Často zahŕňajú cvičenie, správne stravovanie, konzumáciu alkoholu s mierou a absenciu fajčenia. Je tu však ešte jedna veľmi dôležitá a každodenná rutina, ktorej vykonávaním si predlžujete život. Ide o pravidelnú zubnú hygienu, a to aj vtedy, ak používate kvalitné zubné náhrady.

Zdroj: bezikus/Shutterstock.com

Existuje mnoho štúdií, ktoré spájajú stratu zubov s vyšším rizikom úmrtia v mladšom veku. Prečo je to tak? Zvyčajne sa predpokladá, že sa jedná o ochorenie ďasien. Ochorenie ďasien je spojené s ochorením srdca, mŕtvicou a cukrovkou. Súvisí s niekoľkými typmi rakoviny a s rizikom úmrtia u pacientov s chronickým ochorením obličiek. Prakticky každý systém v tele je negatívne ovplyvnený ochorením ďasien.

Skúmaním mnohých ľudí sa tiež potvrdilo, že čím viac zubov človek má, tým nižšie je riziko  úmrtnosti. Ľudia, ktorí tiež praktizujú všetky tri typy zubnej starostlivosti (čistenie zubov, pravidelné návštevy zubára, nosenie zubnej protézy), majú o 46 % nižšie riziko úmrtnosti ako tí, ktorí hygienu ústnej dutiny podcenili

Takže, ako vidíte, vzorec, ktorý vám pomôže podporiť dlhší a zdravší život, je vyčistiť si zuby, minimálne raz za rok navštíviť zubára a ak vám chýbajú zuby, nosiť zubnú protézu.

Dostatočná hydratácia organizmu

Z viacerých vedecky overených zdrojov a správ už dávno všetci veľmi dobre vieme, že dostatočná hydratácia je dôležitá pre každodenné telesné funkcie, ako je regulácia teploty a udržiavanie zdravia pokožky. Dokonca sa rôzne zdroje vody s vysokým obsahom minerálov vo forme účinnej vodoliečby používajú aj na odstránenie chronických bolestí a iných problematických stavov tela.

Rovnako tak je ale aj pitie dostatočného množstva vody tiež spojené s výrazne nižším rizikom vzniku chronických ochorení, nižším rizikom skorého úmrtia alebo nižším rizikom, že budete biologicky starší ako váš chronologický vek. Ak teda hľadáte elixír večnej mladosti, určite sa skrýva v správnej hydratácii vášho organizmu z vonkajšej i vnútornej strany.

Pravidelná fyzická aktivita

Pravidelná fyzická aktivita podľa výskumov pôsobí proti normálnemu starnutiu svalov a pomáha zachovať čistú svalovú hmotu. Nájdite si preto niečo, čo robíte radi, čo je trvalo udržateľné a pre vaše telo prospešné. Keď to navyše bude niečo, čo môžete robiť relatívne ľahko, stane sa z toho zvyk. Veľmi dobrá a jednoduchá je napríklad pravidelná prechádzka na čerstvom vzduchu, no rozhýbať telo môžete viacerými spôsobmi, stačí si vybrať ten, ktorý vám vyhovuje najviac.

Zdroj: udra11/Shutterstock.com

Lepšia strava

Stravovanie, ktoré uprednostňuje stredomorské pokrmy a hydinu a minimalizuje červené a spracované mäso, znižuje riziko mnohých negatívnych stavov, ktoré môžu skrátiť váš život, ako sú srdcové choroby, metabolické poruchy a niektoré druhy rakoviny.

Ak je ale pre vás udržateľnejšie prejsť na prevažne hydinu, morčacie mäso a ryby namiesto toho, aby ste sa stali úplným vegetariánom, je to krok potenciálne zdravším smerom, ktorý neohrozí ani váš komfort či peňaženku.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?