Ako účinne vyčistiť zimnú obuv? Spoznajte bezpečné spôsoby

29.12.2022

Zdroj: whitepress.com

Páčil sa vám článok?

(pr) Počas zimnej sezóny na našu obuv číha množstvo nepriaznivých činiteľov, ako blato, sneh alebo cestná soľ. Preto má v období tomto kľúčový význam starostlivosť a pravidelné čistenie obuvi, aby si mohla zachovať nevyhnutné vlastnosti a bezchybný vzhľad.

Spôsoby čistenia závisia hlavne od typu nečistoty a materiálu, z akého bola obuv vyrobená. Zistite, ako čistiť zimnú obuv, aby ste sa z nej mohli tešiť čo najdlhšie.

Zimné topánky z hladkej kože - ako ich čistiť?

Najväčšiu hrozbu pre zimnú obuv z hladkej kože predstavuje voda, blato, sneh a cestná soľ. S cieľom vyhnúť sa problémom súvisiacom s likvidáciou zažratých nečistôt je obuv potrebné pred prvým použitím impregnovať pomocou prostriedkov určených na prírodnú kožu. Prípravky tohto typu s ľahkosťou nájdeme v predajni obuvi, častokrát nám pri nákupe topánok samotný predajca ponúkne nákup impregnačných výrobkov, ktoré obuv ochránia pred nečistotami a vlhkosťou.

Vo väčšine prípadov obuv z hladkej prírodnej kože nie je náročná na čistenie, preto by sme nemali mať problém s jej vyčistením ani vtedy, keď blato na zvršku zaschne. Ako čistiť zimnú obuv z kože? Stačí použiť navlhčenú handričku, ktorou musíme celý povrch zvršku dôkladne vytrieť. Pri odstraňovaní nečistôt z ťažko dostupných miest nám pomôže menšia kefka s mäkkým vlasom.

Zdroj: whitepress.com

Zimná obuv z nubuku a semišu - ako ju čistiť?

Zimná obuv vyrobená z nubuku alebo semišu na chodidle skvele vyzerá. Nečudo, že obuv z takýchto materiálov je v našej garderóbe veľmi vítaná. Avšak pri snahe zaručiť nubuku alebo semišu skvelý vzhľad musíme pamätať na starostlivosť a pravidelné čistenie. V tom prípade by sme sa mali taktiež rozhodnúť pre použitie vhodného preparátu na impregnáciu, aby sme obuv ochránili pred vlhkosťou a nečistotami. Vďaka impregnácii bude oveľa jednoduchšie našu obľúbenú obuv vyčistiť.

Zimná obuv z nubuku a semišu si vyžaduje pravidelné česanie pomocou kefky určenej na takéto materiály, ktorú si môžeme zakúpiť v predajniach s obuvou. Je to menší doplnok na jednej strane vybavený mäkkým vlasom a na druhej špeciálnou gumičkou na odstraňovanie nečistôt. Čistenie obuvi takouto kefkou nám umožní nielen jednoduché zachovanie bezchybného stavu obuvi, ale predovšetkým zníži riziko poškodenia pomerne jemného materiálu, akými sú nubuk či semiš.

Po zašpinení obuv nikdy neodkladajme, ale radšej ju ihneď po príchode domov vyčistime, aby špina neuschla, čo by nám mohlo výrazne skomplikovať proces čistenia. Na čistenie zimnej obuvi z nubuku a semišu nepoužívajme vodu, aby sme nepoškodili štruktúru materiálu. Na vyčistenie si pripravte čistiacu hubku a hubku na semiš. Pomocou hubky sa zbavíte blata, a vďaka gume sa dostanete aj na ťažko dostupné miesta, aby ste sa mohli zbaviť všetkých nečistôt.

Zdroj: whitepress.com

Zimná obuv - ako odstrániť škvrny od cestnej soli?

Cestná soľ je priemyselný výrobok, ktorý je všeobecne používaný v zimnom období na roztopenie snehu na uliciach a chodníkoch. Jej hlavnou zložkou je chlorid sodný, ktorý predstavuje pre našu obuv nebezpečenstvo, bez ohľadu na materiál, z akého bola vyrobená. V zime sa na našej obuvi častokrát objavujú neestetické mokré škvrny, ktoré sú výsledkom pôsobenia práve chloridu draselného. Našťastie, v našich časoch sa môžeme takýchto nečistôt bez problémov zbaviť pomocou špeciálnych prostriedkov či domácich metód. Opäť sa oplatí spomenúť význam impregnácie, ktorá môže obuv ochrániť nielen pred vlhkosťou, ale aj pred nečistotami vyplývajúcimi z vlastností cestnej soli.

Medzi domácimi metódami odstraňovania zatečených miest po cestnej soli je najpopulárnejšou použitie roztoku octu s vodou v pomere 1:1. Do takto pripraveného roztoku namočíme čistú handričku a následne jemne pretierame povrch obuvi. Táto metóda sa dokonale osvedčí v prípade topánok vyrobených z hladkej kože.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?