Toto je 5 najlepšie platených povolaní na Slovensku! Viete, že IT sféra je druhé najlepšie platené zamestnanie?

29.12.2022
Páčil sa vám článok?

(pr) Skončil si vysokú školu a premýšľaš, ako naložiť so životom? Hľadanie práce dáva zabrať nielen mladým ľuďom. Mnohí sedia roky v neuspokojivých zamestnaniach, pretože majú strach zmeniť svoj život k lepšiemu. Ak si absolvent a na trh práce sa ešte len chystáš, máme pre teba pár tipov, na aké povolania sa zamerať, aby si bol spokojný so svojím platom.

Informačné technológie

Povráva sa, že všetci chcú byť ajťáci, lebo v IT sa dobre zarába. A to veru nie je mýtus! Informačné technológie patria medzi najziskovejšie odvetvia, preto sú aj zamestnanci technologických spoločností medzi najlepšie platenými odborníkmi na trhu práce.

Jednou z najlepších pozícií ako začať pracovať v IT odvetví ešte popri štúdiu alebo bez vysokej školy, je IT tester. Jeho mzda sa v niektorých IT firmách pohybuje od 1 295 € do 2 553 €. Niekedy potrebuješ znalosť nemčiny inokedy angličtiny, avšak logické myslenie a zmysel pre detail sú veľkým prínosom. IT tester je ideálnym odrazovým mostíkom na získanie skúseností a kariérny rast, napríklad na pozícii Business IT konzultant.

Zdroj: msf life Slovakia

Platy webových analytikov či dátových analytikov začínajú od 2000 €.

Šikovný Java programátor si príde v úvode na 3000 € a poistný matematik študent v IT začína na 8 €/h. Ku všetkému prirátaj pravidelné odmeny a benefity pre zamestnancov. A ak si naozaj talentovaný, máš chuť na sebe pracovať a zlepšovať svoje skilly, platy v IT oblasti neustále rastú.

Celkovo v priemere vývojári softvéru podľa analýz z portálov Kariéra.sk a Platy.sk si dokážu na úvod zarobiť od 2251 €, systémoví analytici 2391 € a špecialisti v oblasti bezpečnosti dát až 2699 €.

Treba si pri týchto číslach však uvedomiť, že pracovné portály vychádzajú iba z dát, ktoré zadávajú inzerenti – a tí uverejňujú najnižšiu možnú mzdu. Realita na pohovore môže byť diametrálne odlišná,

Manažment

Nech hovoríme o akomkoľvek odvetví, s najväčšou pravdepodobnosťou budú mať manažéri a riaditelia vždy vyšší plat, než radoví zamestnanci. Riadiaci pracovníci v oblasti reklamy, PR, elektrotechniky, ekonomiky, obchodu, účtovníctva, personalistiky či energetiky zarábajú na Slovensku v priemere od 2577€ – 6481 €. Ako vidíš, rozptyl je obrovský – závisí nielen od odvetvia, v ktorom pôsobíš, ale aj od firmy samotnej a v neposlednom rade veľmi závisí od tvojich skúseností.

Nemôžeš očakávať, že ako absolvent vysokej školy budeš môcť hneď niečo manažovať. A ani ti to neodporúčame. Na manažment a prácu s ľuďmi, ich riadenie a vedenie, potrebuješ okrem vzdelania aj osobnostné skilly a skúsenosti – to nie je možné nijako preskočiť. Nehrň sa hneď do manažmentu len pre vidinu vyššej mzdy – skúsenosti, ktoré by ti ukázali, že na to ešte nie si ako absolvent pripravený, by boli príliš tvrdé.

Zdroj: Photographee.eu/Shutterstock.com

Letectvo

Títo odborníci si u nás dokážu zarobiť až 5400 € mesačne. O nič horšie však na tom nie sú ani piloti či navigátori, ktorých platy sa pohybujú v priemere cez 4100 €.

Na prácu v letectve, na rozdiel od práce v IT, potrebuješ špeciálne vysokoškolské vzdelanie – asi by si tiež nebol rád, keby lietadlo, v ktorom sedíš, pilotoval študent bábkoherectva.

Nie všetci v letectve sú však hodnotení tak štedro – napríklad plat letušky či stewarda sa pohybuje od 770 € - 2200 €, v závislosti od leteckej spoločnosti a skúseností. Je to však jedno z mála miest v letectve, na ktoré nepotrebuješ žiadne špeciálne vzdelanie, výcvikom prechádzajú všetci rovnako a patrí to medzi zamestnania, ktoré sú vysoko vhodné pre absolventov, ktorí ovládajú cudzie jazyky a majú chuť cestovať, komunikovať a zbierať skúsenosti z rôznych krajín či kultúr.

Právo

Podnikoví právnici a špecialisti v oblasti práva zarábajú na Slovensku od 1140 € - 2920 €. Toto mzdové rozpätie je však veľmi variabilné, pretože záleží na tom, na akom stupni vzdelania v oblasti práva si a aj na tom, akú oblasť práva vykonávaš. Je rozdiel medzi korporátnym právnikom, právnym koncipientom, prokurátorom či trestným právnikom.

Ak si však predstavuješ svoj právnický život ako niektorú časť Ally McBeal či Suits, musíme ťa sklamať. Na Slovensku sa len málokto súdi so celebritami, korporátmi či Bohom.

Zdroj: msf life Slovakia

Marketing

Za všetko, čo nemáš rád v telke, na sieťach či v rádiu, môžu marketéri. Zahatávajú náš mentálny priestor informáciami o nových značkách, produktoch, službách a ich benefitoch. A to si firmy veľmi cenia.

Mzda marketérov je variabilná, no ak si v rýchlosti prejdeš pozície v reklamných agentúrach, ako copywriter môžeš zarobiť od 1400 € - 3500 €, ako marketingový stratég od 3000 € - 5200 €, ako grafik od 1200 € - 4000 € a ako account manager môžeš na Slovensku zarobiť od 750 € - 2000 €. A preto si mnoho marketérov povedalo, že voľná noha a remote práca je pre nich zaujímavejšia a dnes tvoria viac ako 30% všetkých digitálnych nomádov na svete.

Na záver môžeme povedať, že nech študuješ čokoľvek, vysoká škola ti nezaručí, že po jej skončení získaš prácu vo vybranom odbore. Samozrejme, ak je tvojou Alma mater Harvard či Oxford, predchádzajúca veta neplatí.

Vysokoškolské vzdelanie nie vždy priamo úmerne súvisí s tým, akú zaujímavú, kvalitnú či dobre platenú prácu si nájdeš. Je to však dobrý štartovací bod pre tvoju kariéru, pretože vďaka štúdiu na vysokej škole získaš návyky potrebné pre zdravé fungovanie v pracovnom prostredí. Ak študuješ čosi zmysluplné, získaš si nepochybne aj potrebné vedomosti.

Zmeniť svoj život alebo začať jeho celkom novú kapitolu, je výzva. A my ti v nej držíme palce. Ak hľadáš slobodnú, kreatívnu a pohodovú prácu v kolektíve priateľských ajťákov, pozri si aktuálne voľné pracovné miesta v IT.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?