Nepodceňujte prípravy na Vianoce a navštívte jednu z oáz pre fajnšmekrov

6.12.2022

Zdroj: vinomatysak.sk

Páčil sa vám článok?

(pr) Všetci to poznáme. Predvianočné dni plynú veľmi rýchlo. Z každej strany na nás vyskakujú vianočné ponuky a reklamy, až sa tým mierne otupuje naša schopnosť rozlíšiť, čo naozaj potrebujeme a o čom sú Vianoce, v práci zhon pred uzatvorením roka, ešte dokončiť toto a tamto, do toho starosti s darčekmi, až si nakoniec uvedomíme, že o dva dni je Štedrý deň. A častokrát veru zistíme až na poslednú chvíľu, že sme opäť podcenili prípravy na Vianoce, čo sa týka pitia.

Špeciality v Matyšák shopoch

 Cez najkrajšie sviatky v roku by sme si mali naozaj naliať niečo lepšie. Široký výber nielen vína, ale aj lokálnych či svetových destilátov a rôznych pochutín, nájdete v značkových predajniach vinárstva Matyšák - Matyšák shopoch. Prípitok k Štedrej večeri či na Silvestra tak vybavíte jedným ťahom. Kúpite tu skvosty, ktoré dodajú sviatkom úplne inú atmosféru a ktoré v obchodných reťazcoch nenájdete - a všetko za príjemné ceny.

Zdroj: mshop

Tipy na prípitky

Už ste pili niekedy portské? Tak toto je presne typ vína, ktorý sa hodí na výnimočné okamihy. „Dezertné víno portského typu Matyšák Portito rosso 10-ročné poteší okrem milovníkov vína aj tých, ktorí víno možno až tak často nepijú. Nejedná sa totiž o klasické víno, ale o tzv. fortifikované víno. Rozkvasený mušt sa doalkoholizuje vínnym destilátom, fermentácia sa zastaví a proces tvorby a zrenia prebieha dlhodobo v kvalitných drevených sudoch niekoľko rokov”, vysvetľuje Erik Dorušinec, Head someliér vinárstva Matyšák. Výsledok je vskutku očarujúci a hodný najkrajších chvíľ v roku.

​_

Nie je to však jediný prípitok, ktorý nás čaká. Je tu samozrejme aj Silvester a potreba buchnúť nejaké to “šampanské”. Neunavujú vás však stále tie isté nudné bublinky, ktoré na vás vypadávajú každoročne z regálov supermarketov? Someliér Erik má na to jasný názor: „Je to jedinečný okamih v roku, kedy by sme mali siahnuť po niečom lepšom a originálnejšom. Slováci sú zvyknutí si kupovať na poslednú chvíľu to, čo je po ruke v supermarketoch a väčšinou nehľadia na to, koľko cukru to má a ako sa to vyrába. Čo môžem jednoznačne odporučiť je Sekt brut Matyšák Methode traditionelle 2017, ktorý je vyrobený tradičnou metódou sekundárnej fermentácie vo fľaši s prirodzenou tvorbou CO2 v podobe jemného perlenia. Táto metóda je známa od 17. storočia, kedy mních menom Dom Perignon objavil spôsob výroby šumivých vín. Od tých čias sa metóda zachovala a využíva sa dodnes ako klasická francúzska metóda výroby šumivých vín. Každá fľaša sektu je tak doslova jedinečná. Sekt Matyšák zreje a zušľachťuje sa po dobu minimálne 18 mesiacov. Jeho verzia 2015 získala historické zlato pre Slovensko na prestížnej súťaži v Paríži”. A my to môžeme iba potvrdiť, toto je extáza v ústach pre všetkých milovníkov bubliniek.

​_

Darčeky pre fajnšmekrov

Navyše tu môžete vybrať vianočný darček pre milovníkov kvalitného pitia a vína. Tých zaručene poteší nejaká dobrá fľaša, obzvlášť ak je to niečo limitované a raritné. Zopár takýchto kúskov má vo svojom portfóliu aj vinárstvo Matyšák. Odporučili by sme napríklad archívne červené vína v majestátnej 1,5 l MAGNUM fľaši - ručne číslované v limitovanom množstve doslova pár desiatok kusov. V ponuke sú vyladené ročníky 2009 a 2011 odrôd Cabernet Sauvignon, Merlot a Matyšákovho legendárneho cuveé Camerlon.

_

Pre milovníkov koňakov a brandy je tu zase lahodné brandy V.S.O.P. Je vyrobené z vínneho destilátu získaného destiláciou Matyšákovych kvalitných vín Malokarpatskej vinohradníckej oblasti. Vyzrieva v 350 litrových sudoch z limousinských dubov najmenej po dobu piatich rokov. Výsledkom je lahodná chuť, vôňa a jemnosť získaná dlhodobým zrením. Dokonalý pôžitok pre všetkých milovníkov brandy a koňakov.

_

Vychutnávanie počas Vianoc

To sú prípitky a darčeky, ale čo piť počas sviatkov, aby ste mali stále kvalitu a nehanbili sa ani pred návštevou? „Naše svetovo oceňované vínka z línie Prestige ulahodia každému milovníkovi vína. Naše vinárstvo spracováva takmer 30 odrôd z Južnoslovenskej a Malokarpatskej vinohradníckej oblasti, takže výber je naozaj pestrý. To sú vína, ktoré v supermarketoch nenájdete, no pritom sa nejedná o nič nedostupné. Od 6 do 10 eur môžete mať aj víno, ktoré získalo zlato v Madride či Paríži”, vysvetľuje Erik Dorušinec.

​_

Vianočná vínna pošta

Okrem toho si vinárstvo na tento rok na Vianoce pripravilo aj jednu novinku. Namiesto preposielania klasických vianočných správ cez telefón môžete tým, ktorí vám chýbajú a s ktorými sa cez Vianoce nemôžete stretnúť, poslať lahodné vínko s osobným venovaním za pár eur. V ponuke je dokonca aj set na varené víno. Stačí pár klikov a vaši blízki dostanú originálny vianočný pozdrav. Čo poviete, lepšie ako smska s otrepaným veršom, či? Viac o vianočnej vínnej pošte TU.

Zdroj: vinomatysak.sk

Máte teda naozaj všetko na sviatky? Nepodceňujte prípravy na najkrajšie momenty v roku a navštívte jednu z oáz pre fajnšmekrov a urobte si počas sviatkov krásne chvíle. Zoznam prevádzok nájdete tu.

Víno a Matyšákove destiláty kúpite aj na www.vinomatysak.sk. Na zdravie!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?