Užite si vianočnú atmosféru v uliciach a na námestiach v Bratislave

30.11.2022

Zdroj: Marek Velček

Páčil sa vám článok?

Najobľúbenejšie sviatky roka sa nezadržateľne blížia a po dvoch rokoch si môžete užiť adventnú atmosféru Bratislavy. Farebné svetielka vianočnej výzdoby, neodolateľné vône množstva slaných aj sladkých pochúťok a hrejivých nápojov, umelecká krása remeselných výrobkov, tóny hudby, ktorá sa vnára priamo do sŕdc, a predovšetkým radosťou rozžiarené oči detí aj dospelých. Také sú typické Vianoce v našom hlavnom meste.

Symbolom Vianoc v Bratislave je od roku 1925 vianočný stromček v centre mesta. Už stojí na Hlavnom námestí, má 40 rokov, výšku 12 metrov a pochádza zo Sološníckej ulice v bratislavskej Karlovej Vsi. Vianočný stromček na Hlavnom námestí doplní v historickom centre ďalší na Hviezdoslavovom námestí.

Zdroj: Marek Velček

Ulice centra Bratislavy sa opäť zapĺňajú ľuďmi, dobrou náladou a adventnou atmosférou na vianočných trhoch. trhy. Tie celomestské prinášajú v desiatkach stánkov s občerstvením a vianočne ladeným sortimentom rozmanitú ponuku, aj so zastúpením neziskového sektora či kultúrnych inštitúcií pôsobiacich v hlavnom meste. Opäť ponúkajú vratné poháre, kompostovateľné riady i možnosť bezhotovostnej platby kartou a bude sa tu dôsledne triediť odpad. Súčasťou trhov, ktoré potrvajú do 22. decembra, sú dezinfekčné stanice umiestnené v priestore.

Program pre všetkých

Vianočná atmosféra sa vinie celou Bratislavou. Celomestský program, sústredený najmä na Hlavnom a Františkánskom námestí, ponúkne na rôznych kultúrnych scénach rozmanité sviatočne ladené vyžitie. Tešiť sa tak môžete napríklad na adventné koncerty, kvízy, bazáre, čítania, divadelné predstavenia či výstavy. Počas adventu vás čaká pestrý program aj v jednotlivých mestských častiach.

Zdroj: Marek Velček

Štvrtky sa v centre mesta budú niesť v znamení čítania v podaní slovenských hercov a herečiek, zabezpečený bude aj preklad do posunkovej reči. Piatky a soboty prinesú na námestia príjemnú atmosféru v podobe koncertov slovenských hudobníkov a nedeľná ponuka poteší rodiny s deťmi. Program sa však bude odohrávať nielen na Hlavnom a Františkánskom námestí, ale tiež v koncertno-výstavnej sieni Klarisky, kde budú pripravené adventné koncerty.

Zdroj: Bratislava Tourist Board

Sviatky v meste budú mať aj charitatívny rozmer. V Klariskách sa budú konať obľúbené výmenné burzy a oblečenie, hračky a knihy, ktoré si na nich návštevníci nevymenia, poputujú ľuďom v núdzi. Zbierka pre ľudí bez domova sa zas bude sústrediť na spacie vaky, termosky a karimatky.

Vianočný les na Primaciálnom námestí

Vianočnú atmosféru aj tento rok doplní Vianočný les na Primaciálnom námestí. Deti z bratislavských základných, umeleckých i špeciálnych základných škôl ozdobia vianočné stromčeky na námestí vlastnými originálnymi dekoráciami z prírodných materiálov. Vianočné stromčeky neskôr poputujú do charitatívnych organizácií, združení pre ľudí bez domova, ale aj do rodín v náročnejšej sociálnej situácii. Vyzdobený vianočný stromček spolu s betlehemom sa bude nachádzať tiež v podbrání Primaciálneho paláca.

Zdroj: Bratislava Tourist Board

Vianočná atmosféra už aj na Hviezdoslavovom námestí a v mestských častiach

Vianočné trhy sa po dvoch rokoch vracajú aj na Hviezdoslavovo námestie v Starom meste. Dominuje im približne 14 metrov vysoký vianočný stromček, pochádzajúci z bratislavského Nového Mesta. Otvorenie „Staromestských vianočných trhov“ s rozsvietením stromčeka sa konalo 25. novembra. Asi tri desiatky stánkov ponúkajú inšpirácie na vianočné darčeky či drobnosť pre seba, ale aj tradičné pochúťky. Nechýba ani adventný veniec, ktorého sviece budú rozsvecovať počas predvianočných týždňov.

Zdroj: Bratislava Tourist Board

Sviatočná nálada naplno ovládne aj Petržalku. Takmer mesačný vianočný program od 26. novembra do 22. decembra v najľudnatejšej mestskej časti prinesie dobré jedlo, hudbu aj dobročinné aktivity na pomoc ľuďom v núdzi. Tradičné vianočné trhy na Námestí Republiky doplní bohatý kultúrny program pre deti aj dospelých. Novinkou vianočných trhov, ktorých atmosféru dotvorí takmer 10-metrový smrek zo Stupavy, budú nové svetelné dekorácie a atrakcie, napríklad vianočná fotostena.

Vianočná nálada sa vrátila aj na petržalské nábrežie Dunaja. Obľúbený „Tyršák“ ponúka kryté vyhrievané terasy a rozmanité chute nielen vianočných dobrôt. Po trojročnej prestávke sa zas na Dulovo námestie vracajú známe „Vianočné trhy na Duláku“. Potešia vás do štvrtka 22. decembra.

Zdroj: Bratislava Tourist Board

S cieľom potešiť a vyčarovať Vianoce všetkým deťom pripravila mestská časť Dúbravka milú novinku. Je ňou charitatívna akcia „Čarovné Vianoce pre…“. Nielen Dúbravčania tak budú môcť jej prostredníctvom pričarovať Vianoce deťom zo sociálne znevýhodneného prostredia z Dúbravky a vybranému dieťaťu pripraviť prekvapenie pod stromček.

Viac tipov na trávenie voľného času v Bratislave nájdete na visitbratislava.com.

Zdroj: Bratislava Tourist Board

​Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?