Dôležitá výbava auta, ktorá myslí na vašu bezpečnosť a peňaženku

9.11.2022

Zdroj: UnderhilStudio/Shutterstock.com

Páčil sa vám článok?

Riadenie motorového vozidla je pre niekoho spôsob obživy a nevyhnutnosť, inému spôsobuje radosť. Bez ohľadu na dôvody použitia auta, je potrebné si uvedomiť, že ide o silný stroj, ktorý sa môže z rôznych dôvodov a pomerne často v nečakanej chvíli a bez upozornenia pokaziť.

 Byť pripravený a vyhnúť sa väčším či menším problémom tak, že si auto vybavíte adekvátnymi doplnkami, je teda najlepšie riešenie.

Dôležitá výbava auta, ktorá myslí na vašu bezpečnosť a peňaženku

Pokračujte v čítaní a zistíte, ktoré nové a dôležité doplnky pri ceste v aute myslia na vašu bezpečnosť aj peňaženku.

Najlacnejšie PZP

Asi každý si pri kúpe nového alebo ojazdeného auta ako prvé vyberá to najlacnejšie komplexné PZP. A to je dobré, pretože poistné krytie je pre vašu peňaženku a bezpečnosť na vozovke to najlepšie riešenie.

Množstvo negatívnych faktorov môže vašu jazdu v modernom aute ohroziť. V prípade vzniku dopravnej nehody sa o tom presvedčíte veľmi rýchlo. Nielen ohrozenie života a zdravia, ale aj vysoké náklady spojené so vznikom tejto udalosti však dokážu život poriadne skomplikovať.

Povinné zmluvné poistenie auta čiastočne týmto scenárom predchádza. Je o zodpovednosť voči tretím osobám, platí vo všetkých krajinách EÚ a kryje vás, ak máte nehodu, pri ktorej dôjde k poškodeniu majetku alebo zraneniu.

Zdroj: bump23/Shutterstock.com

Povinná výbava, ktorá chráni pred nehodou aj pokutami

Aj ten najlepší a najmodernejší automobil potrebuje okrem základnej výbavy z výroby a spomínaného PZP ešte ďalšie univerzálne doplnky. Tie zvyšujú vašu bezpečnosť a mnohé z nich sú dokonca povinné.

Ako uvádza Ministerstvo dopravy a výstavby SR, podľa § 44 ods. 14 zákona č. 106/2018 Z. z. o prevádzke vozidiel v cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov, musí byť vozidlo v cestnej premávke vybavené povinnou výbavou, ktorú ustanoví vykonávací právny predpis.

Týmto vykonávacím právnym predpisom je vyhláška č. 134/2018 Z. z., ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prevádzke vozidiel v cestnej premávke, pričom povinná výbava vozidla je ustanovená v § 25.

K povinnej výbave vozidiel do 3,5 t stanovenej týmto paragrafom patria:

  • výstražný trojuholník;
  • reflexný odev;
  • náhradné koleso s diskom a s náhradnou pneumatikou (okrem vozidiel s run-flat pneumatikami);
  • lekárnička;

Pre vozidlá nad 3,5 t sú to:

  • snehové reťaze pre nákladné vozidlá nad 12 t;
  • zakladací klin pre vozidlá nad 3,5 t;
  • hasiaci prístroj (týka sa nákladných vozidiel nad 3,5 t, autobusov s počtom do a nad 22 miest na sedenie, traktorov a samohybných pracovných strojov).

Medzi nepovinnú, ale potrebnú výbavu auta sa zaraďujú ťažné laná, elektrické poistky, náhradné žiarovky  alebo pevné zdviháky na autá.

Zdroj: Fobosvobos/Shutterstock.com

Filter pevných častíc

Zvýšiť bezpečnosť auta na preplnenej vozovke môžete rôznymi doplnkami. Veľmi dobré sú napríklad štartovacie káble alebo sprej WD-40. Avšak, od istého času sú pre motorové vozidlá s dieselovým pohonom povinnou výbavou aj špeciálne filtre pevných častíc.

Ich inštaláciou vo vozidle a pravidelným servisom a čistením chránite nielen svoje zdravie, ale aj životné prostredie. Emisie z výfukových plynov sú pre nás a prírodu veľmi nebezpečné. Filtre ich vypúšťaniu do ovzdušia zabraňujú.

Platí to za predpokladu, že sú schopné svojej činnosti, čo si môžete overiť v servise, ktorý vám navrhne výmenu alebo čistenie filtrov pevných častíc vo výhodnej cene, aby ste nemuseli kupovať nové.

Ak teda svoje auto využívate pravidelne, neváhajte sa poistiť doplnkami, ktoré sme si práve spomenuli. Pozitívny efekt sa určite dostaví.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah

Páčil sa vám článok?